26.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Научниците ги „воскреснале“ органите на свињите откако тие биле мртви цел час

НАЈЧИТАНО

Научниците успеале да вратат некои од виталните функции на свинските органи откако тие биле мртви цел час. Според нив, станува збор за револуционерно откритие кое би можело да ја промени медицината, пренесува Би-Би-Си. Ова би можело да го зголеми бројот на органи погодни за трансплантација и да им обезбеди на лекарите повеќе време да вршат интервенции кои можат да ги спасат животите на пациентите. Во исто време, истражувањето ги разниша и претпоставките што важеа до сега за тоа што се случува во моментите помеѓу животот и смртта.

Кога срцето ќе престане да чука, телото повеќе не може да ги прима кислородот и хранливите материи што му се очајно потребни за да преживее. Органите отекуваат, крвните садови колабираат, а клетките кои се основни градбени елементи на органите почнуваат да умираат. Оваа клеточна смрт се претпоставува дека е брза и дефинитивна, но научниците од Универзитетот Јеил успеале делумно да го поправат оштетувањето на ткивото иако животните биле мртви цел час. „Успеавме да вратиме дел од функциите на клетките кои требаше да бидат мртви“, рече проф. Ненад Сестан, кој учествувал во истражувањето. „Овие клетки работат дури и неколку часа откако не треба“, додаде тој.

Слична процедура веќе беше спроведена од страна на истражувачкиот тим во 2019 година, но во тоа време само свински мозоци беа оживеани. За ова истражување тие ја адаптирале својата технологија наречена OrganEx, која овозможува функционирање на целото тело. Тие користеле синтетичка крв за да носат кислород низ телото што не се згрутчува и може да тече низ вените кои не успеваат. Во исто време, тие исто така инјектирале коктел од 13 соединенија за да ги прекинат хемиските процеси кои завршуваат со клеточна смрт и да го смират имунолошкиот систем, како и уред за ритмичко пумпање течности низ телото што симулира чукање на срцето.
Во студијата беа вклучени 100 свињи, научниците добија етичко одобрение за експериментот пред тестовите, а резултатите беа објавени во списанието Nature. Научниците ги ставија свињите во длабок сон, а потоа им го запреа срцето. По еден час, тие биле поврзани со системот OrganEx, кој потоа доставувал коктел за обновување шест часа. По шест часа, тие ги прегледале виталните органи на свињите, како што се срцето, црниот дроб и бубрезите. Откриле дека некои витални функции во органите се обновени, но не на исто ниво како пред смртта. На пример, срцевите мускули повторно го добија сигналот и се склучија.

Во некои случаи, имаше и испотено движење на главите и вратот на свињите, што може да биде знак дека тие успеале да обноват некои моторни функции. „Работите не се толку мртви како што претходно претпоставувавме. Докажавме дека всушност можеме да иницираме поправка на цели клетки и да ги убедиме да не умрат“, вели истражувачот Др. Звонимир Врсеља.

Иако свињите повторно движеа некои од нивните делови од телото, тоа не укажува на никаква ментална активност, бидејќи немаше мозочни бранови што би укажале на свест или свесност. Стивен Латам, директор на Интердисциплинарниот центар за биоетика на Универзитетот Јеил, верува дека технологијата ветува многу во однос на зачувување на органи по донацијата, но потребни се многу истражувања пред да може да се прилагоди за употреба кај луѓето.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО