2.9 C
Ohrid
Sunday, November 27, 2022

Научете ги момчињата како да управуваат со емоциите

НАЈЧИТАНО

Лутината или тагата се нормални чувства со кои сите мораме да се справиме, но треба да знаеме како да управуваме со нив одговорно и соодветно. Пред да научи како да се справи со нив, детето треба да може да ги идентификува чувствата.Понекогаш се чини дека девојките се повоздржани, а момчињата имаат право да ги изразат чувствата на начини кои не се секогаш прифатливи. Но, тоа во основа е неточно.

Момчињата мора да запомнат и дека секогаш имаат избор како да одговорат на своите чувства“, вели педијатарот Мег Мајкер, пишува iMom, пренесува 24sata.hr.

Д-р Мајкер објаснува дека е дел од нормалниот емоционален развој на момчето на рана возраст да научи како чувствата можат да бидат доста интензивни, но дека треба да знае како да ги контролира. Всушност, таа вели дека мајките можат да им кажат на своите синови на овој начин:

„Дали ќе дозволите вашите чувства да доминираат во вашите одлуки или сами ќе преземете одговорност за нив?

Постојат неколку начини да го научите вашиот син да се справува со своите емоции на конструктивен начин.

Именувајте ги чувствата
Пред да научи како да се справи со нив, детето мора да биде способно да ги идентификува чувствата.

Така, иако може да изгледа лут на својот татко што доцни на натпреварот, тој всушност се чувствува тажен под површината. Научете го да ги гледа своите чувства подлабоко, а не само површно.

Без потиснување на чувствата
Не треба да го натерате вашето дете да се чувствува виновно за емоциите.

„Тие можат силно да почувствуваат нешто, но потоа треба да изберат како да одговорат на тие чувства или што не треба да прават“, вели д-р Мајкер.

Затоа, не го учите вашиот син да го потиснува гневот, љубомората или другите силни емоции. Сите тие се дел од нашето искуство.

Реакција на чувства
Откако ќе ги признаат и идентификуваат чувствата, момчињата мора да одлучат што да прават со нив. Охрабрете го вашиот син да зборува за тоа како се чувствува.

Не мора премногу да го анализира, но ако може да ги вербализира своите емоции, тоа е одлично. Потоа можете да го водите како да ги реши своите чувства преку сопствените морални верувања и без премногу да се мешате во неговите одлуки.

Одреди авторитет
Вашиот син треба да знае дека на крајот тој е оној кој одлучува како ќе реагира на неговите чувства. Научете го дека физичката сила е неприфатлива и дека никогаш не треба да ја користи со другите.

Ако треба да се ослободи од агресијата, може да најде физичко ослободување преку вежбање. Дајте му до знаење дека само тој има власт над неговите емоции.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО