26.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Научете ги децата да се справуваат со стресни ситуации

НАЈЧИТАНО

Соочени со барањата што модерното општество им ги поставува на децата, важно е да се преземат мерки за да се спречи стресот кај децата

Училишните обврски и притисокот да се прилагодат на животната средина и социјалните стандарди може да предизвикаат стрес кај децата.

Затоа, родителите мора да ги научат децата да се однесуваат наметливо во такви ситуации. Ова е една од најважните задачи што родителите ја имаат пред себе. Ако забележите ненадејни промени во расположението или однесувањето, на вашето дете може да му треба посебно внимание.

Раздразливоста, анксиозноста, па дури и необјаснетите физички симптоми се показатели за стрес
Оваа состојба се манифестира и со губење на сон, недостаток на апетит и мотивација. Со оглед на кој било од овие знаци, треба да ги спроведете следните стратегии како средство за превенција.

Забавете и намалете го притисокот во вашата дневна рутина
Децата кои постојано брзаат никогаш немаат време за мир. Пред да ги однесете на училиште наутро, дајте им време мирно да се подготват.

Започнувањето на денот со викање, жалење и заканување не е патот до опуштен ден. Погрижете се се да е подготвено за следниот ден претходната вечер, ова ќе помогне утрата да биде многу помирна.

Водете дијалог со вашите деца секогаш кога имате можност
Важно е да знаете дали има нешто во животот на вашите деца што ги оптоварува. Прашајте ги дали сè оди добро на училиште и исклучете ја можноста дека се жртви на злоупотреба. Се разбира, не можете да го решите секој проблем за вашите деца, ниту треба да се обидувате. Но, можете да ги водите и да им помогнете да реагираат соодветно.

Ограничете го нивното учество во воннаставни активности
Расте тенденцијата кај родителите да ги пријавуваат своите деца за различни уметнички и спортски активности. И додека негувањето на интересите и талентите е важно, исто така е важно да им се даде време едноставно да бидат деца – слободни и неоптоварени.

Бидете пример за наметливо однесување
Најдобар начин да ги воспитувате децата е да користите сопствен пример. Ако сакате вашите деца да научат да реагираат на здрав начин во ситуации кои ги ставаат на тест, најдобро е самите да постапите така.

Всадете им здрава рутина за спиење
Децата кои спијат доволно и добро се одмораат се помалку склони кон стрес и подобро се подготвени да ги обработат информациите до кои ќе дојдат на училиште.

Ограничете ја употребата на технологијата кај децата
Децата кои поминуваат часови пред екран имаат поголема веројатност да страдаат од стрес. Поканете ги да прават работи на отворено и да поминат малку време подалеку од ТВ, таблети, мобилни телефони… Нема ништо порелаксирачко за најмалите од квалитетно поминување време со семејството, пишува Index.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО