23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

НАСА го истражува феноменот НЛО – експертот одговара што можеме да очекуваме

НАЈЧИТАНО

НАСА официјално започна со истражување на НЛО феномени. Подготвен е план за детално истражување, а главна причина за тоа е регистрирањето на повеќе од 140 неидентификувани летечки објекти над САД. Дали воопшто може да се докажат феномените на НЛО, или таа вистина е тешко докажлива таму? Бранко Симоновиќ, популаризатор на астрономијата, за Н1 изјави дека ќе треба да почекаме да заврши истражувањето, но дека постојат сите шанси „работите да завршат вака – сите сомнителни податоци да се поврзат со нешто реално и секојдневно“. .

Тој рече дека е важно да се има на ум дека во културата на НЛО (НЛО) која зема замав во изминатиот век, НЛО се речиси стандардно поврзани со вонземски цивилизации, но дека НЛО се всушност сè што не се системите за надзор од Земјата. беа во можност да детектираат и препознаат – и тоа може да биде сè и не мора да е од вонземско потекло.

„Дали тоа нужно ја исклучува можноста за откривање вонземски објекти – не, се разбира, но факт е дека тоа не е нешто што се зема здраво за готово“, вели Симоновиќ.

Тој исто така истакна дека целата работа „изгубена на лице“ денес, кога небото секојдневно го гледаат стотици аматери, како и роботски системи.

Тој додава дека, откако е направена фотографијата, квалитетот на сликите е зголемен, а фотографиите на кои наводно се гледаат НЛО се уште се хоризонтална линија. „Нашите сведоштва за НЛО останаа на нивото од 60-тите и 70-тите години“, вели тој.

„Вера – клучниот збор, добра работа за НАСА“
На прашањето зошто е толку тешко да се објаснат ваквите појави, Симоновиќ нагласува дека постои фундаменталистичка потреба и „принудена желба“ да се верува во нешто. „Клучниот збор овде е вера. Одговорот е „не знам“ – не е лошо. „Не знам“ на училиште значи дека добиваш единица, а еве „не знам“ што вели дека јас не сум го видел.Никогаш нема да докажеме дека вонземјаните не постојат,а дали постојат останува да видиме.Во моментов немаме причина да го тврдиме тоа,а кој ќе каже дека верува дека постојат вонземјани вклучил елемент на вера“, објаснува експертот.

Тој го посочува и „трудот на злонамерниците“ кои со фотографии ја следат темата за мамење на народот и потсетува дека во аквариумот спуштале макета на летечка чинија за спонтано да падне. „Денес е поинакво време, полесно е да се монтира, но дефинитивно нема јасна фотографија од НЛО, туку само навестување на она што сакаме да го видиме стоејќи таму“, вели тој.

Тој нагласи дека буџетот од 100.000 американски долари одобрен од НАСИ за овој проект „се чини дека е добра зделка“ и дека ќе се анализираат нејасни радарски рефлексии и примери земени од авионот, како и сите видови визуелни идентификации кои спаѓаат на неидентификувано ниво. .

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО