25.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Народното собрание на Бугарија го прифати предлогот на Христо Иванов

НАЈЧИТАНО

Народното собрание гласаше за нацрт-резолуција за решавање на спорот меѓу Софија и Скопје и отворање на патот за европска интеграција на РС Македонија.

За предлогот на „Демократска Бугарија“, одобрен од Комисијата за надворешни работи, гласаа: 170 – за, 37 – против, 21 – воздржани. Предлогот е прифатен

Останатите два предлога беа одбиени.

За предлогот на ДПС, кој вчера не беше поддржан од Комисијата за надворешни работи, гласаа: 101 – за, 68 – против, 58 – воздржани. Предлогот не се прифаќа.

За предлогот на ГЕРБ, поднесен од Десислава Атанасова, гласаа: 104 – за, 70 – против, 56 – воздржани. Предлогот не се прифаќа.

Предлог-одлуката вчера ја разгледуваше Комисијата за надворешни работи и денеска ја достави до Комората на разгледување како прва точка.

Предлог-одлуката, поднесена од Христо Иванов и „Демократска Бугарија“, е заснована на предлогот на француското претседателство и се надоврзува на тоа за да бидат максимално заштитени бугарските интереси. Овој документ е многу близок до другата предлог-одлука предложена од ГЕРБ и поддржана од партијата на Бојко Борисов.

Тој ги потврдува условите под кои Софија може да го поддржи процесот на европска интеграција на PCM. Тие се:

– пречистување на текстот на нацрт-заклучоците на Советот за да се обезбеди вклучување на Бугарите во Уставот на РСМ во одредбите во кои се споменуваат другите народи и на еднаква основа со овие народи;

– подобрување на предложената нацрт-преговарачка рамка и нацрт-заклучоците на Советот со цел појасно да се одрази фактот дека ништо во процесот на пристапување на РСМ во ЕУ не може да се толкува како признавање на Република Бугарија за постоењето на „македонскиот јазик“. ;

– гарантира дека добрососедството останува хоризонтален критериум во текот на процесот на пристапување на PCM во ЕУ, за чие спроведување ЕК треба да го информира Советот пред секоја Меѓувладина конференција.

Со ова се исполнува условот од премиерот Кирил Петков, бугарскиот парламент да расправа за прдлог решението па потоа да се донесе одлука на ниво на влада.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО