24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Народен правобранител: Активно го следиме пазарот на моторни горива

НАЈЧИТАНО

„Следењето и прилагодувањето на цените на конкурентите само по себе не е спорно од гледна точка на законот за конкуренција, освен ако не е резултат на забранети рестриктивни практики од страна на компаниите. На пример, картел или злоупотреба на доминантна позиција. Така, Агенцијата за заштита на конкуренцијата ги коментира потезите на трговците со нафта, кои поставија многу слични цени по неодамнешната дерегулација, што ја вознемири и идната најголема владина партија, Движењето Слобода. Од агенцијата, сепак, велат дека активно ги следат условите на пазарот.

По неодамнешните повици за анализа на состојбата на пазарот на моторни горива, Јавната агенција за конкуренција на Република Словенија соопштува дека подолго време ја следи состојбата и „утврдува факти и околности врз основа на кои ќе да може да процени дали .

Како што пишувавме, трговците со нафта ги покачија бензините од 1,5 на 1,6 евра, а дизелот од 1,54 на повеќе од 1,8 евра по владината одлука да не го продолжи регулацијата на горивата во недела. Уште повпечатливо беше што првично трите најголеми трговци на мало (Петрол, ОМВ и МОЛ) поставуваа сосема различни цени, а до 10 часот во неделата, цените на ОМВ и Мола се приближуваа кон оние на Петрол.

„Поради интерес на самата постапка, не можеме детално да коментираме за евентуални постапки пред агенцијата или конкретни активности на агенцијата во врска со актуелности на предметниот пазар“, велат од АВК.

Не мора да биде контроверзно
Неодамнешната анализа на пазарот, спроведена кон крајот на минатата година, покажа дека по дерегулацијата на маржите одобрена од владата во есента 2020 година, цените меѓу давателите на услуги не биле секогаш исти, но честопати биле откриени исти датуми на промени во малопродажните цени меѓу различни даватели. Анализата дополнително покажува дека помалите провајдери брзо ги следат промените во малопродажните цени на поголемите провајдери.

Сепак, АВК вели: „Следењето и прилагодувањето на цените на конкурентите само по себе не е контроверзно од гледна точка на законот за конкуренција, освен ако не е резултат на забрането рестриктивно однесување од страна на компаниите, односно картел или злоупотреба на доминантна позиција“.

Додаваат дека системот на прогнозирање и менување на цените преку апликацијата Goriva.si овозможува брзо прилагодување на цените на цените на другите провајдери. Регулирањето на оваа област е во надлежност на Министерството за економија, развој и технологија.

Политиката изгледа, трговците негираат
Развојот на пазарот по неделната дерегулација, исто така, привлече политичко внимание. „Во последните зголемувања на цените, можеме да видиме сомнежи за картелски дослух. Доколку вака продолжи, Движењето Слобода ќе ја повика АВК да преземе мерки против трговците со нафта. Затоа што цените што ги поставија се толку неверојатно координирани што навистина заслужуваат детална анализа“, објави вчера Роберт Голоб, претседател на Движењето Свобода и веројатен иден премиер.

Актуелниот министер за економија Здравко Почивалшек денеска изјави дека Владата ќе ги провери последните случувања на пазарот на горива и доколку има потреба ќе преземе мерки. Наводите за дуопол на пазарот на гориво, кој, според Голоб, не функционира.

Петрол, пак, го негираше картелот. Во Мол ни објаснија дека ги одредуваат цените во согласност со деловната политика на компанијата и негираа дека ги прилагодиле цените на Петрол. „Ние не ги координираме ценовните политики со другите трговци на мало“, напишаа тие. ОМВ дури вчера не информираше дека не ги коментира ценовните политики „во согласност со правилата за конкуренција“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО