2.9 C
Ohrid
Monday, January 30, 2023

Намален бројот на работници во индустријата

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – октомври 2022 година е намален за 1,3 отсто во однос на истиот период лани, додека во октомври 2022 година во однос на октомври 2021 бележи зголемување од 0,3 проценти.

Бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – октомври 2022 година е намален за 1,3 отсто во однос на истиот период лани, додека во октомври 2022 година во однос на октомври 2021 бележи зголемување од 0,3 проценти.

Како што информира Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење камен во октомври 2022 година, во однос на октомври 2021 година, бележи опаѓање од 3,8 отсто, во секторот Преработувачка индустрија пораст од 0,6, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 0,3 проценти.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во октомври 2022 година, во однос на октомври 2021 година бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 1,1 отсто и Капитални производи за 8,7 проценти, додека опаѓање бележи кај Енергија за 6,3, Tрајни производи за широка потрошувачка за 3,1 и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,2 отсто.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Како популарниот Чет-бот би го решил спорот меѓу Македонија и Бугарија?

Македонци ѝ поставија прашање на интернет платформата Чет-ГПТ(Chat GPT), оперирана од најсофистигирана програма за вештачка интелигенција, како да се реши спорот меѓу Бугарија и Македонија. ChatGPT (Chat...

Пациентите со цистична фиброза ќе протестираат пред Владата

Асоцијацијата за цистична фиброза на 4 февруари (сабота) пред Влада со почеток во 12:00 часот ќе одржи протест. – Борбата продолжува со надеж дека ќе...

Шојгу најави реформа со нови 350.000 војници

Реформа со која Русија треба до 2026 година да регрутира нови 350.000 војници најави Кремљ, а рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу ја оправда...
spot_img
spot_img
spot_img