28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Наезда на муви во Загреб, објасни експертот за што се работи

НАЈЧИТАНО

Изминативе денови пишувавме за наезда на муви во делови од Далмација, но се чини дека со истиот проблем мака мачат и граѓаните на Загреб.

Загрепчани се жалат дека малите мушички се многу досадни бидејќи ги има насекаде – на лицето, под облеката, се плеткаат во косата… Освен надвор во воздухот, создаваат непријатност и во јавниот превоз, што го потврдуваат и фотографиите добиени од читателите.

Професорката Рената Бажок од Катедрата за земјоделска зоологија на Земјоделскиот факултет во Загреб за Индекс потврди дека најверојатно се работи за вошки.

„Вошките вошки веројатно многу поуспешно презимуваа на нивните зимски растенија домаќини поради благата зима оваа година. Засега не можам да кажам за кој вид станува збор бидејќи нивната идентификација е многу тешка. За тоа би ни биле потребни примероци и специјалист кој би ја направил идентификацијата за да можеме точно да кажеме за кој вид станува збор. Еден дел од овие вошки веројатно презимувал во фаза на облици без крилја, а еден дел како зимско јајце. Бидејќи условите за презимување биле одлични, бидејќи зимата не била силна, нивната популација е голема. Чудно е што никој досега не ги видел на растенија. Имено, овие крилести форми потекнуваат од вошките вошки кои се развиле на растенијата во последните два месеци. Чудно ми е што никој досега не ги забележал во толку голем број“, објасни професорот Бажок.

„Сега летаат и бараат летен домаќин, растенија за да се сместат. Со оглед на тоа што се полифагни, што значи дека секое се храни со повеќе различни растенија, на нив може да се очекува нивен поголем изглед. Тие не се опасни или штетни за луѓето, но во толку голем број создаваат непријатност. Секој инсект, дури и најкорисен и најубав, во толку голем број не би ни бил пријатен“, додаде таа.

На прашањето дали претставуваат закана за растенијата оваа сезона и дали можеме да очекуваме дека со климатските промени нивните инвазии ќе бидат почести, професорот Бажок одговори:

„Климатските промени секако влијаат на повеќе штетници. Вошките вошки се секако една од тие групи овде. Останатите се бубачки, а има уште многу штетници чија зголемена појава се бележи со зголемување на температурата. Се разбира, во исто време, некои штетници ја намалуваат својата популација поради постудените услови. Вошките вошки се секако закана за култивираните растенија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО