16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Молња, експлозии и авионски несреќи: Најголемите митови за мобилните телефони

НАЈЧИТАНО

Постојат многу теории за мобилните телефони. Некои се вистинити, други се глупости, а како и обично, вистината е некаде помеѓу.

Подобро е да не го ажурирате телефонот бидејќи тоа го успорува
Погрешно. Германскиот експерт Штефан Хергет им препорачува на корисниците редовно да ги ажурираат своите телефони за да овозможат нови опции и да се заштитат од безбедносни пропусти.

Иако постарите уреди може, во ретки случаи, да успорат поради ажурирањата, не постои друг начин за зајакнување на безбедносните поставки.

Секој паметен телефон може да се навлажни, дури и оној што нема IP заштита
Тоа зависи од количината на влага. Неколку капки нема да му наштетат на паметниот телефон, тврди Хергет.

IP кодот го штити телефонот од навлегување прашина и вода, така што сите модерни смартфони се до одреден степен заштитени. Но, ако вашиот телефон падне во вода, тој може да престане да работи нормално и покрај IP-заштитата.

Високата резолуција значи добар квалитет на камерата
Погрешно. Квалитетот на фотографиите направени со модерни смартфони не зависи од бројот на мегапиксели, туку од квалитетот на леќите, сензорите и другите технички компоненти, објаснува Хергет.

Дополнително, софтверот на камерата игра зголемена улога во квалитетот на сликата, особено кога снимате во темнина или во услови на слаба осветленост.

Батеријата мора да биде целосно испразнета пред да го поврзете телефонот на полнење
Погрешно. Оваа теза потекнува од времето кога батериите беа претежно никел-кадмиум. Денешниот литиум-јон треба да се стави на полначот пред да биде целосно празен.

Стивен Хергет препорачува батеријата да не се испразнува под 20 проценти од капацитетот, бидејќи целосното празнење може да ја оштети.

Авионскиот режим треба да биде вклучен во авионот, во спротивно авионот може да се урне
Погрешно. Патниците во авион треба навистина да ги исклучат телефоните или да ги стават во авионски режим, но не затоа што можат да предизвикаат пад на авионот, туку затоа што со задоволство можат да ја попречат комуникацијата со авионот.

Користењето на телефонот за време на бура привлекува молња
Погрешно. Нема доволно метал во паметниот телефон за да привлече молња.

Ако редовно не ги ресетираме телефоните, ќе стане побавно
Погрешно. За разлика од десктоп компјутерите, паметните телефони не мора редовно да се исклучуваат бидејќи нивните оперативни системи се дизајнирани за континуирана употреба, вели Хергет.

Користењето на телефонот на бензинска пумпа може да предизвика експлозија
Погрешно. Предупредувањата за можноста од пожар предизвикан од користење на телефонот при полнење гориво, кои постојат на некои бензински пумпи, постојат бидејќи горивото е запаливо.

На пример, може да дојде до пожар ако батеријата се оштети кога телефонот ќе падне. Сепак, Стефан Хергет препорачува телефоните да ги ставаме во џеб при полнење гориво.

Исклучувањето на апликациите кога не се користат ќе ја забрза работата на паметниот телефон и ќе заштеди енергија од батеријата
Тоа зависи од нашата возраст и нашите навики за користење на уредот. Современите паметни телефони ги успоруваат апликациите за да заштедат батерија, објаснува Хергет.

Затоа, тие не треба да се гасат. Освен тоа, доколку не ги исклучиме апликациите кои редовно ги користиме, можеме да ја зачуваме батеријата, бидејќи во тој случај не мора постојано да се рестартираат. Сепак, има смисла да се исклучат апликациите на постарите уреди.

Можно е да се подигне вирус на паметен телефон преку СМС
Погрешно. Вирусите не можат да се пренесат на овој начин, вели Хергет. Сепак, криминалците можат да испратат линк преку СМС до паметен телефон што води до страници кои можат да ги украдат вашите податоци или да преземаат злонамерен софтвер.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО