23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Молдавски политичар предупредува дека спојувањето со Романија би било опасно

НАЈЧИТАНО

Жестока граѓанска војна со истовремено силен одговор од страна на Русија би можело да предизвика доаѓањето на НАТО-сили во Молдавија, а со цел да ја присоединат земјата кон Романија, вели молдавскиот политичар Богдан Чирџа за Спутник.

– Ако НАТО влезе на територијата на Молдавија, автоматски може да предизвика граѓанска војна, воен конфликт со Придњестровје, а тоа автоматски ќе предизвика одговор од Русија, бидејќи во Приднестровје има околу 1.500 руски мировници, а таму е и најголемото воено складиште во Југоисточна Европа, кое се наоѓа во Колбасна – смета Чирџа.

Започната е романизација на Молдавија

Чирза ги коментираше предупредувањата на поранешниот молдавски претседател Игор Додон дека Западот предизвикува дестабилизација во Молдавија за да го оправда „своето воено и политичко пристапување во Романија и распоредување на трупи на НАТО на територијата на земјата“. Според Додон, НАТО специјално создава антируска хистерија во земјата.

Чирза на ова би додал дека во Молдавија Западот веќе започнал латентна романизација, а дека независноста на земјата „постои само на хартија“.

Тој забележува дека речиси целиот државен врв на таа земја веќе има романско државјанство, вклучително и молдавската претседателка Маја Санда, претседателот на парламентот Игор Грос и премиерката Наталија Гаврилица, што е, како што оцени, веројатно првпат во историјата на земјата.

– Имаме граѓани со романски пасоши и државјанство на сите највисоки државни функции – во владата, Уставниот суд и во Обвинителството. Дојдовме до точка кога новоименуваниот шеф на Антикорупциското обвинителство има американско државјанство. Службата (СИБ), која е пандан на руската ФСБ, е државјанин на Романија. Значи, специјалните разузнавачки служби се контролирани и водени од романски граѓани, па за каков суверенитет и независност на државата можеме да зборуваме?! – вели Чирза.

Може да се повтори истото од пред сто години

Тој не ја исклучува можноста за припојување на Молдавија кон Романија доколку се повторат настаните од 1918 година, кога Руската империја се распаднала, ја загуби Првата светска војна, а Романија влегла во Русија, на територијата на Бесарабија под изговор дека ја штити оваа територија, за всушност да ја припои Молдавија.

– Сега може да се случи истото како што беше пред повеќе од сто години – обединување на Полска со Украина, обединување на Романија со Молдавија, со Бесарабија – додаде експертот.

Според него, стравувањата дека тоа може да се случи постојат кај населението во Молдавија, а ги има и на политичките маргини, особено кај опозициските елити кои се за независност и државност на земјата.

– Јасно е дека постојат такви намери. Јасно е, а тоа не се гласини, дека романски советници се веќе во Министерството за одбрана и во МВР. Се шират гласини дека во армијата веќе има претставници на романската армија. Згора на тоа, имаме таен договор од 2012 година во кој, во случај на внатрешни немири, Романија може да ни помогне да обезбедиме стабилност и да се бориме против немирите со помош на жандармеријата, доколку такво барање упатиме до Букурешт – вели молдавскиот политичар.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО