24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

„Молдавија е на ниво на БиХ, Украина е под тоа ниво“

НАЈЧИТАНО

Одлуката на Брисел да ги задржи БиХ, но и другите земји од Западен Балкан во постоечкиот статус, може да го отежне, ако не и целосно да го запре процесот на интеграција во овој дел од Европа, смета Срѓан Благовчанин.

„Истражувањата покажуваат дека поддршката кај граѓаните на Западен Балкан кон процесот на проширување опаѓа. Се тестира кредибилитетот, а тоа ќе биде отежнувачки фактор во наредниот период, имајќи предвид дека политичките елити во регионот внимаваат на расположението пред да преземат болни реформи“, изјави Срѓан Благовчанин од Транспаренси Интернешнл БиХ.

Лидерите на ЕУ испратија порака дека условите кои претходно им беа поставени на земјите, вклучително и БиХ, можеби нема да мора да се исполнат, смета професорот за меѓународни односи Невен Анѓелиќ, што може да создаде надеж кај политичарите дека нивните земји исто така ќе добијат кандидатски статус без исполнување на условите. .

„Ако зборуваме за статусот на демократијата во Молдавија и Украина, молдавскиот е некаде на ниво на БиХ, а украинскиот е под тоа ниво според истражувањето што го објавив во книгата на почетокот на годината. „Украинката е на ниво на Русија и Турција, се разбира дека сега е жртва на една инвазија и поради таа причина мислам дека е грешка да се даде кандидатски статус бидејќи не се почитуваа процесите“, рече Невен Анѓелиќ.

Само еден ден откако Европскиот совет потврди дека нема напредок на патот кон ЕУ за БиХ и другите земји од регионот, во Бања Лука се одржа конференција на тема „ЕУ и Западен Балкан – меѓу недовербата и заедничките интереси“. во организација на Транспаренси.Интернационал.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО