18.2 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Модниот синџир Orsay ги затвора сите продавници во Германија, околу 1.200 работници остануваат без работа

НАЈЧИТАНО

За неколку недели познатиот моден ланец Orsay ќе ги затвори сите свои продавници во Германија, пренесува Textilwirtschaft, шопинг портал кој објавува вести поврзани со модни синџири, облека и слично.

Модниот гигант веќе на крајот на 2021 година потврди дека е во криза и планира мерки. Следниот шок дојде во март оваа година: Орсеј ги раскина наемите на 197 подружници од 1 јули. Претходно се споменуваше само затворање на околу 79 продавници.

Поради неликвидност, компанијата бараше нов оператор, но сега стана јасно – нема надеж за Орсеј.

Сите филијали на Orsay ќе се затворат на крајот на јуни, според Orsay групацијата за трговскиот портал Textilwirtschaft, пишува Fenix-magazine.

Според тоа, крајот е неизбежен за сите 197 продавници. Околу 1.200 вработени ќе останат без работа.

Сè уште не е јасно што ќе се случи со продавниците на Orsay. Засега не се знае што ќе прави по заминувањето од функцијата. Но, модниот синџир не е единствениот трговец на мало што ги затвора продажните места. За жал, во Германија се затвораат сè повеќе продавници, со што е јасно колку е тешка ситуацијата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО