9.9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Мнозинството црногорски пратеници ја потпишаа иницијативата за разрешување на Ѓукановиќ

НАЈЧИТАНО

Мнозинството пратеници во црногорскиот парламент, од кои 41, го потпишаа Предлогот за поведување на постапката за утврдување дали претседателот на Црна Гора го прекршил Уставот и го доставија до Собранието. Предлогот го потпишаа пратениците од Демократскиот фронт, Демократска Црна Гора, Обединета и Вистинска Црна Гора, Граѓанското движење УРА, Социјалистичката народна партија (СНП), Движењето за промени (ПзП) и ЦИВИС.Тие имаат 41 од вкупно 81 пратеник во црногорскиот парламент.

Иницијативата за разрешување на претседателот дојде откако Ѓукановиќ одби да го прифати предлогот Миодраг Лекиќ да биде претставник за состав на новата влада и кога поднесе предлог за скратување на мандатот на Собранието.

Во своето образложение, Ѓукановиќ претходно денеска изјави дека не ги добил сите потписи од пратениците, дека не дошле кај него на консултации и дека „не добил впечаток дека постои јасно мнозинство кое ќе може да формирајте влада која ќе понуди решенија за многу тешки финансиски проблеми.“ , економски, правен, институционален и политички план“.

Во барањето за разрешување наведуваат дека Ѓукановиќ го прекршил Уставот бидејќи, како што тврдат, на разговорите за мандатот за состав на влада не ги повикал сите претставници на политичките партии, како и Миодраг Лекиќ, кој со Договорот на парламентарното мнозинство доби поддршка од 41 пратеник за да биде мандатот за состав на новата влада.

„Исто така, целосно неуставно е тој да повикува на потписи на пратеници како услов за предлог на претставник бидејќи таква обврска според Уставот не постои. Од јавната поддршка на сите членови на парламентарното мнозинство од 41 пратеник, Ѓукановиќ недвосмислено можеше да се увери дека Миодраг Лекиќ ја има неоспорната поддршка да биде мандатар за состав на влада. Затоа, тоа беше позната работа која не е дополнително докажана во закон“, пишува во образложението на Предлогот за поведување на постапката за утврдување дали претседателот на Црна Гора го прекршил Уставот.

Според член 98 од Уставот на Црна Гора, постапка за утврдување дали претседателот на Црна Гора го прекршил Уставот може да поведе Собранието, на предлог на најмалку 25 пратеници.

Предлогот за поведување на постапката Собранието го доставува на изјава до претседателот на Црна Гора. Одлуката за постоење или непостоење на повреда на Уставот ја донесува Уставниот суд и без одлагање ја објавува и доставува до Собранието и до претседателот на Црна Гора.

Уставниот суд во Црна Гора нема кворум, а со месеци не може да го заврши бидејќи кандидатите не го добиваат потребниот број гласови на пратеници.

Претходно денеска Ѓукановиќ беше прашан, кој е следниот потег доколку не се скрати мандатот на собранието, Ѓукановиќ вели дека оставаат можност политичките субјекти до 30 септември подобро да погледнат кои се нивните обврски кон националните интереси и да и се даде приоритет во однос на „прстените“ раја“ политиката.

„Секоја моја наредна постапка ќе биде апсолутно во согласност со Уставот. За да не го толкувам самиот Уставот, имам тим од многу компетентни правници, специјалисти по уставно право, кои нема да ме остават да згрешам дури и да се најдеме во таква ситуација на 30 септември. Сè ќе поминеме заедно и, сигурен сум, ќе дојдеме до решение кое ќе ги почитува словото и духот на Уставот на Црна Гора“, рече Ѓукановиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО