20.9 C
Ohrid
Sunday, October 2, 2022

Михајловиќ: Треба да се зајакне и забрза процесот на транзиција на зелена енергија

НАЈЧИТАНО

Министерката за рударство и енергетика Зорана Михајловиќ изјави дека треба да се зајакне и забрза процесот на транзиција на зелена енергија.

Според соопштението на Министерството, Зорана Михајловиќ на презентацијата на проектот за фер зелена транзиција и декарбонизација на српската економија и индустрија рече дека Владата е посветена на зелената агенда и борбата против климатските промени, што значи дека заштитата на животната средина и енергијата не може да оди посебно.

Проектот што денеска го презентираме е важен затоа што испраќа порака дека не треба да се откажуваме од процесот на транзиција на зелена енергија, туку треба да се зајакне и забрза, бидејќи не е јамка околу вратот, туку начин да се надминат проблемите. и извор на нова национална и енергетска моќ.Михајловиќ.

Постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), Френсин Пикап, рече дека „фер зелената транзиција е составен дел, а не последица на процесот на декарбонизација на економијата“.

Со поддршка на Владата на Јапонија и во партнерство со Владата на Србија, УНДП ќе се погрижи, паралелно со зелената трансформација на српската економија и општество, да се обезбеди соодветна поддршка и правична транзиција за регионите, секторите и локалните заедници на економски план. зависни од фосилни горива.- за никој да не биде изоставен, изјави Френсин Пикап.

Јапонскиот амбасадор Такахико Кацумата рече дека главната цел на проектот е да се поддржи правичната транзиција на Србија кон декарбонизирана економија и дека тоа ќе се постигне со дефинирање и усогласување на принципите на правична транзиција во процесот на зелена трансформација и декарбонизација на економијата, како како и поддршка на иновативни бизнис модели и зелени технологии.кои го поддржуваат овој процес.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО