16.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Михајловиќ: Оставете ги нашите утроби на мир

НАЈЧИТАНО

Вицепремиерката Зорана Михајловиќ изјави дека и по повеќе од седум години од Координативното тело за родова рамноправност, со кое таа раководи, добила прашања зошто родовата еднаквост во Србија и што сакаат жените, од што се незадоволни и што им се заканува.

„Во општество на длабоко вкоренети патријархални обрасци, во кое жените се помалку платени за иста работа, во кое им се поставени стаклени тавани за напредување во кариерата, во кое трошат два и пол пати повеќе време на неплатени домашни работи и грижа. за деца и стари лица.“ во која нивните цели и амбиции се ограничени со родови стереотипи – што е, а што не е работа на жените, во која најчесто се жртви на насилство, па како да не се запрашаме сите заедно – и каде дали е еднаквост и дали сакаме да оставиме такво општество за генерациите што доаѓаат“, изјави Михајловиќ за магазинот Карактер и оцени дека речиси секојдневно се забележува дека човековите права на жените се кревки и подложни на загрозување.

Таа посочи дека се почесто во јавноста, како кај нас, така и во светот, сме сведоци на обиди за укинување на правото на абортус, било да е тоа САД, Хрватска или Полска.

„Правото на абортус е лично право на секоја жена и на никој друг. Кај нас тоа е заштитено и со Уставот на Србија, а секој обид за женско тело да одлучува некој друг, како и поради тоа жените да бидат ставени на столбот на срамот е примитивен и недозволив. Сè повеќе може да слушаме коментари од црквата и некои други функционери дека правото на абортус треба да се ограничи. И мојот одговор е – оставете ги нашите утроби на мира! Не ја загрозувајте демократијата, ниту животот и здравјето на жените. Затоа што што е следно? Дали треба да ни се случи Полска и жените да умрат затоа што им е забрането да абортираат дури и ако тоа им го загрозува животот? Се бориме против насилството врз жените, а што е ова ако не директен напад врз жените и загрозување на нивните животи. А какво е ограничувањето на абортусот ако не и насилството врз жените?“, напомена Михајловиќ.

Таа посочи дека не разбирањето на важноста на слободата на избор и почитувањето на човековите права на жените не е голема вест, барем не кај нас, каде 85 отсто од граѓаните сметаат дека родовото насилство е вообичаено, 29 отсто дека е приватна работа, а 63 отсто се согласуваат дека добра сопруга е онаа која го слуша својот сопруг дури и кога не се согласува со него.

„Ако се знае дека секој четврти млад човек мисли дека една шлаканица не е насилство и дека сексуалното вознемирување е прифатливо како шега и дел од растењето, а секој трет млад човек обвинува девојка која носи тесно здолниште и маица во случај таа е нападната“, тогаш сето тоа ни се сигнали дека мора да допреме до секое дете, секој возрасен, да негуваме култура на ненасилство, емпатија и меѓусебно почитување“, нагласи Зорана Михајловиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО