22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Михајловиќ: Од почетокот на годинава 20 жени се убиени во семејно и партнерско насилство

НАЈЧИТАНО

Потпретседателката на Владата на Србија и претседателка на Координативното тело за родова еднаквост Зорана Михајловиќ изјави дека од почетокот на годинава 20 жени се убиени во семејно и партнерско насилство и оти е посилна координација на надлежните институции. неопходно, како и формирање единствен регистар на злоупотребувачи.

„Државата ги усвои сите важни закони, стратегии и акциски планови во оваа област и жените сега се повеќе се охрабруваат да ги пријавуваат насилниците. Насилството врз жените е огромен социјален проблем, од почетокот на годината се убиени 20 жени, од кои повеќе од 350 во последните 12 години, тоа се страшни податоци“, рече Михајловиќ.

Како што соопштија од нејзиниот кабинет, таа посочила дека неопходна е посилна координација, да се утврди дали имало пропусти во работата, но и повеќе да се работи во спречувањето на насилството.

„И тоа е одговорност на сите нас – државата и општеството во целина. Да потсетам дека Координативното тело побара итно да се формира единствен регистар на злоставувачи кој ќе ги содржи сите податоци за сторителот на сите форми на насилство врз жените, со цел поефикасно следење на имплементацијата на законската и стратешката рамка.“ таа рече.

Михајловиќ ја поздрави и иницијативата на министерката за правда Маја Поповиќ и комесарката за еднаквост Бранкица Јанковиќ за измена на Законот за кривични санкции.

„Важно е да се пропише обврската на надлежните органи по службена должност, во случаи на родово и семејно насилство, да ја информираат жртвата за неговото ослободување од затвор, како и иницијатива за подобра координација и работа на надлежните институции. и институции за спречување на семејно насилство и заштита од семејно насилство. Инициравме измени во Кривичниот законик и Законот за спречување на семејно насилство, според кои раните и детските бракови мора да се третираат како форма на трговија со луѓе и семејно насилство. Сè додека самохрана жена трпи насилство или е жртва на насилство од семејството и интимниот партнер, нашата работа не е завршена“, истакна Михајловиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО