16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Михајловиќ: Видеото за патишта на Србија шири стереотипи – мажите се мирни, жените нервозни

НАЈЧИТАНО

Претседателката на Координативното тело на Владата на Србија за родова еднаквост, Зорана Михајловиќ, оцени дека видеото „Не вози по лента за застанување, не застанувај го животот“ на Јавното претпријатие „Патишта на Србија“ и Министерството за градежништво, транспорт и инфраструктура придонесува за ширење на родовите стереотипи и предрасуди за жените и мажите.

„Како држава се бориме против дискриминацијата присутна во општеството, ова е година на борба против родовите стереотипи, но кога ќе видиме дека јавните институции, свесно или не, придонесуваат за нивно ширење, сфаќаме колку е долг патот до родовите еднаквост е“, наведе Михајловиќ во соопштението.

Таа рече дека верува дека видеото ќе влијае на свеста на возачите за важноста и користењето на лентата за застанување на автопатите и дека оваа порака е важна, но посочи дека станува збор за уште едно видео кое прави родова дискриминација.

„Гледате мирен човек, син кој е рационален, мајка и ќерка нервозни и арогантни. Дали е тоа навистина пораката што сакаме да ја испратиме? „Дека мажите се тие кои ја смируваат ситуацијата и се секогаш мудри и во право, додека жените прават проблеми“, праша Михајловиќ.

Таа нагласи дека ова е уште еден родов стереотип кој е штетен и не придонесува за градење модерно општество во кое подеднакво се почитуваат и жените и мажите.

„Не е лесно да се бориме против предрасудите, бидејќи тие се засноваат на патријархални обрасци и општествени норми наметнати со векови, но ние не се откажуваме. А најмалку што очекувам е јавните институции чии гласови имаат тежина да придонесат за тоа“, рече Михајловиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО