28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Мистериозната болест која ги напаѓа децата и хепатитисот што го мачи Загреб не се исти

НАЈЧИТАНО

Акутниот хепатитис се шири меѓу најмладата популација во најмалку дванаесет земји. Најголем број случаи се забележани во Велика Британија. Истовремено, 57 средношколци во Загреб во последните два месеци заболеле од хепатитис А. Педијатарот д-р Саша Миличевиќ за РТС објаснува која е разликата меѓу овие две болести, но и како да се препознаат.

Д-р Саша Миличевиќ истакнува дека болестите на црниот дроб кои се појавиле кај децата во повеќе земји и појавата на хепатитис кај средношколците во Загреб се различни болести.

„Причините се различни. „Ова што се случува во Загреб е заразна жолтица, која ја знаеме одамна, многумина ја имале таа заразна жолтица во детството, која најчесто си поминува сама по себе, ја предизвикува вирусот на хепатитис А, понекогаш може да се искомплицира. “, изјави Миличевиќ за РТС.

Тој укажува дека се работи за воспаление на ткивото на црниот дроб, т.е. од благороден материјал за црниот дроб.

„Тоа обично оди добро со терапија, понекогаш без терапија, понекогаш не се ни забележува, бидејќи симптомите отсуствуваат“, додава докторката.

Тој посочува дека е откриен во Загреб бидејќи бил масивен и се случил во центарот каде учениците јаделе на истото место.

„Вака обично се случува, обично инфекција преку вода преку вода или храна, на начин на кој човек има хепатитис А, а готвачот не знаел дека го има, а потоа го префрлил на храна со неговите контаминирани раце. “ објаснува докторот..

Што предизвикува заболување на црниот дроб кај децата ширум светот?
Кога станува збор за болеста која се појавила кај децата во повеќе земји, д-р Милиќевиќ вели дека се уште немаме податоци дека е регистрирана кај нас.

„Тоа е аденовирус, кој постои овде одамна и главно предизвикува кивање и треска, болки во грлото, дијареа“, додаде тој.

Тој истакнува дека тоа наеднаш се променило и дека наместо овие класични симптоми, вирусот сега се проширил на црниот дроб, како и дека не се знае дали се работи за мутација.

Предизвикува воспаление и е доста тешко, бидејќи гледаме дека имало мали пациенти кои имале трансплантации, а имало и смрт“, посочува Миличевиќ.

Зборувајќи за тоа зошто вирусот ги напаѓа само децата, докторот вели дека веројатно е поради тоа што тие имаат малку послаб имунитет и отпорност на аденовирусот.

„Но, необично е како овој вирус наеднаш предизвикува воспаление на црниот дроб, а причините за А, Б, Ц, Д, Е не се идентификувани кај пациентите – оние вируси кои предизвикуваат класично воспаление на црниот дроб што досега ги знаевме. “, вели докторот.

Тој објасни и дека воспалението на црниот дроб не мора секогаш да биде вирусно, туку дека може да биде и токсично – предизвикано од алкохол, дрога, разни вдишени материи.

„Очигледно се работи за заразна болест која е нова во таа смисла, која дава потешка клиничка слика, а предизвикувачкиот агенс досега не бил типичен за воспаление на црниот дроб, туку за настинки и дијареа“, вели Миличевиќ.

Тој истакнува дека затоа се нарекува мистериозна болест.

Аларм за родителите – кои се симптомите
На прашањето што е алармот за родителите и кога треба да го однесат детето на лекар, д-р Милиќевиќ рече дека оваа болест се препознава пред се по жолтилото на белците.

„Белките се жолти, а кожата е жолта со секаков вид на жолтица. Меѓутоа, со оваа нова форма нешто е поизразено. Освен тоа, може да има температура, детето да е слабо, нерасположено и исто така нешто што е карактеристично – урината е потемна, како пивото, а столицата посветла“, вели докторот.

Покрај тоа, вели тој, детето јаде и спие помалку.

Кога станува збор за пожолтување на кожата, докторот вели дека има деца кои многу јадат моркови или мандарини, па дланките им пожолтуваат. „Тогаш родителите се исплашуваат и велат – види, дланките му се жолти, но тоа е пигмент што се таложи. Белките мора да бидат жолти“, нагласува тој.

На прашањето дали може да се стапат во контакт Ковид и деца кои заболеле од оваа болест, д-р Милиќевиќ вели дека засега не може да се најде врска.

„Имаше дури и некои теории дека вакцината ја предизвикала, но кај децата сепак вакцинацијата беше ограничена и на крајот голем број од овие мали пациенти не го поминаа КОВИД или не ја примија вакцината“, вели Миличевиќ.

Тој посочува дека оваа теорија за поврзаност не може да се отфрли додека не се најде вистинска валидна теорија за тоа како настанала болеста, но дека засега тоа нема никаква врска со ковид.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО