24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Минијатурната книга на Шарлот Бронте е продадена за 1,25 милиони долари

НАЈЧИТАНО

Минијатурна книга, помала од карта за играње, продадена за 1,25 милиони долари. Станува збор за збирка песни што ја напишала Шарлот Бронте на 13-годишна возраст, а ја купила Британската книжевна асоцијација, најавувајќи дека ќе ја донира на музејот посветен на познатата писателка од 19 век.

Книгата со наслов „Римската книга од Шарлот Бронте, која никој не ја продава, а печатот е самиот тој“, напишана од тринаесетгодишната Шарлот Бронте, датира од 1829 година.

Ова се рачно напишани стихови на 15 страници кафеава хартија. Брошурата е рачно сошиена и содржи збирка од десет досега необјавени песни од авторот, а беше претставена минатата недела во Њујорк.

На продажба го понудил анонимен понудувач, а за 1,25 милиони долари (1,16 милиони евра) го купила британско здружение кое работи под името „Пријатели на националните библиотеки“ и работи на зачувување на националното литературно наследство.

„Спасувањето на книшката Шарлот Бронте е огромна добивка за Обединетото Кралство“, рече Џорди Грег, претседател на здружението, заблагодарувајќи им се на сите што помогнаа да се подигне ракописот во рок од две недели.

Здружението ќе го донира на музејот Бронте, кој се наоѓа во Хаворт на северот на Англија, каде што пораснал писателот.

„Многу сме среќни што го добивме овој извонреден и неочекуван подарок“, рече кустосот на музејот Ен Динсдејл. „Секогаш ме допира кога некој предмет од семејството Бронте се враќа дома.

Шарлот Бронте е родена пред 206 години, на 21 април 1816 година и пораснала во релативна изолација. Нејзините сестри и брат се забавуваа смислувајќи сложени приказни во нивниот свет на имагинација.

Нивната имагинација поттикна бројни класици на англиската литература, „Џејн Ер“, делото на Шарлот Бронте, „Висини на урагани“ од Емили Бронте и „Станарот на напуштената куќа“ од Ен Бронте.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО