5.9 C
Ohrid
Thursday, February 2, 2023

Министерот го гаси пожарот со бензин?

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

д-р. Алојз Ихан во својата колумна за N1 предупредува дека добрите намери на министерот за здравство не се гаранција дека се ќе заврши добро.

На министерот за здравство секако мора да му се оддаде признание за неговата добра намера и волја да ги решава акутните проблеми во здравството, дури и со мерки кои не спаѓаат во нормалниот, „системски“ делокруг на работа на Министерството за здравство. Но, добрите намери не се гаранција дека сè ќе заврши добро. Затоа, се надевам дека министерот е свесен за ризиците од „интервентното“ финансирање на клиниките за недефинирано – не само дека потегот може да се покаже како губење пари, туку може дури и да доведе до тешко поправлив хаос. во примарната здравствена заштита.

Мојот страв произлегува од фактот што во нашиот систем министерот за здравство нема оперативни функции во регулирањето на примарната здравствена заштита, па затоа нема сектори во Министерството кои би можеле да ги следат и да одговорат на проблемите што ќе се појават таму како резултат. од мерките за интервенција на министерот. Ова веќе беше доволно очигледно во случајот со додатоците за ковид.

Министерот доби дополнителни пари и ги состави правилата како треба да ги делат медицинските установи, а оттаму се зависеше од директорите кои повеќе ги интересираа реакциите на нивниот тим отколку желбите на министерот. Но, во случајот со додатоците за ковид, нивната паушална дистрибуција (слично на паушалното оценување на работата на вработените во целиот јавен сектор) предизвика горчливи чувства, но немаше погубни системски ефекти.

Дали спасувањето на 130.000 осигуреници може да загрози уште 200.000 „пребројни“?
Сегашниот план за „интервентно“ финансирање на амбулантите за недефинираното носи системски ризици со кои министерот можеби нема да може да се справи доколку лавината се активира во несакана насока. Неговата сегашна интервенција е инаку слична на идејата за претходните надоместоци за ковид – министерот обезбедува пари со кои сака да го реши оперативниот проблем во клиниките за кои министерот нема оперативни овластувања. Притоа, министерот (без контролни механизми и без можност за преземање активности во здравствениот дом) јасно верува дека неговите пари за интервенција директорите на здравствените домови ќе ги користат токму онака како што тој замислил. Исто така, министерот јасно верува дека и матичните лекари ќе го направат токму она што мисли дека ќе го решат проблемот на 130.000 пациенти без избран лекар за пари за интервенција. Накратко, министерот смета дека е доволно да се расфрлаат пари, а луѓето што ги добиваат автоматски ќе ги следат неговите најдобри намери.

Прочитај повеќе: Др. Алојз Ихан им објаснува на скептиците зошто треба да и верувате на науката

Но, во нашиот здравствен систем нема само 130 илјади пациенти без лекар, туку, според пресметките на проф. Секретар, дополнителни 200.000 пациенти, што во случајот со матичните лекари во моментов значи „вишок“ над нормата, што во 2019 година го потпиша министерот Алеш Шабедер (во владата на Марјан Шарац) во општ договор со ЗЗЗС. Додуша, матичните лекари не можат едноставно да ги „отпуштат“ вишокот пациенти се додека се (сè уште) вработени во нивната амбуланта – но доколку се префрлат во друг медицински центар или во приватна ординација, примаат пациенти само според стандардот. Дури и нов лекар кој ќе замени лекар во неговата претходна амбуланта ќе прима пациенти само до норма. Со ваквото прераспоредување на двајца лекари, веднаш се создаваат неколку стотини нови пациенти без личен лекар – од квотата од 200.000, кои моментално се уште имаат свој лекар, но се „вишок“ над нормалата.

Прочитајте повеќе: Како неуспешната вакцина против рак стана мега-успех против Ковид-19

Значи, дали вонредните разлики во плаќањето за работа во редовните амбуланти и амбулантите за недефинирани ќе го решат проблемот на сегашните 130 илјади недефинирани пациенти или ќе бидат повеќе поттик за нагло зголемување на бројот на недефинирани пациенти? На пример, со забрзаното прераспоредување на лекарите, на што министерот не може да влијае. На што ниту директорите на медицинските центри не можат да влијаат и да сакаат, но тоа не е во нивен интерес, бидејќи тие првенствено сакаат да добијат нови лекари и да ја организираат работата што е можно понормално. Дали министерот навистина ги предвидел сите можни „бизнис идеи“ кои ќе бидат поттикнати од можноста за непропорционална плата за иста работа во редовните клиники? Затоа што во минатото Министерството за здравство не ни знаеше да го предвиди и спречи тоа што директорите на болниците, кои ги избираа самите министри, буквално најпрофитабилните услуги и интервенции им ги оставаа на приватниците за да се збогатат, додека болниците беа се дави во загуби?

Да резимираме: за пофалба е обидот на министерот за брзо решавање на проблемот. Сепак, се надевам дека решавањето на проблемот со 130.000 неидентификувани пациенти нема да доведе до дополнително и неконтролирано зголемување на бројот на неидентификувани пациенти или, во случај на неодредени пациенти на нови „бизнис модели“, дури и толку големи пореметувања и последователни принудни промени во организацијата на примарната здравствена заштита што медицинските центри ќе станат ништо повеќе од носталгично сеќавање.

Но, што навистина треба да се направи?
Факт е дека во април 2022 година нашите стручњаци по семејна медицина веќе имаат изготвено детален план како да се реорганизира дејноста на семејната медицина за релативно краток временски период со што сите граѓани ќе имаат свој матичен лекар, а матичните лекари. исто така ќе даде значаен придонес за ова со обезбедување на дефинитивна грижа за поголемиот дел од пациентите.дека притисокот врз болниците и специјализираните клиники нема повеќе да биде неподнослив. Овој план е испратен и до актуелниот министер за здравство.

Во планот се констатира дека состојбата на примарно ниво треба да се регулира веќе со сегашниот број на матични лекари, бидејќи не е реално да се чека да се зголеми бројот на лекари. Тоа значи прецизен и временски ограничен план за сите чинители за тоа како ќе се олесни работата на матичните лекари, така што тие ќе можат да примат сè повеќе пациенти по завршувањето на поединечните фази од планот и воедно да им обезбедат стручни, висококвалитетна и безбедна нега. До конечната состојба, кога веќе нема да може ниту еден пациент да остане без личен лекар.

Министерот за здравство доби детален план на 26 страници (Почетни точки за стратегијата за развој на здравствените активности на примарното ниво на здравствена заштита до 2031 година (СРЗДПР2031) и резиме на четири страници за поконцизно читање. Планот за подобрување вклучува:

– тимска грижа за пациентите, работа во заедницата (ова главно се однесува на домашно лекување), пренесување на одредени задачи на квалификувани медицински сестри

– ослободување од администрација, вклучително и управување со боледување преку ЗЗЗС, гинеколози, педијатри од основно ниво, дополнителна административна помош во клиниката

– информирање на пациентите за нивните права и должности преку ЗЗЗС

– целосна дигитализација на евиденцијата на пациентите, што ќе овозможи увид на сите нивоа на медицински третман

– соодветно финансирање на примарното ниво

Должност на министерот би била првенствено да ги организира сите чинители во здравството со цел на матичните лекари да им претстави доволно обврзувачки план за опишаните подобрувања, што би ги спречило матичните лекари спонтано да ги бараат најдобрите можни лични опции во систем каде што не е јасно. кој пие и кој плаќа. Факт е дека, поради лошите искуства, постои голема недоверба кај матичните лекари кон било какви ветувања од ЗЗЗС или Министерството за здравство. Причината се празните зборови и ветувања на многу минати министри, а од друга страна, катастрофалното однесување на ЗЗЗС, кое постојано поставува многу правила за давателите на здравствени услуги и корисниците, а од друга страна, целосно е неодговорно доколку „ Правилата на ЗЗЗС“ доведуваат до хаос во здравствениот систем.

Затоа, министерот пред се мора да го земе во свои раце она што матичните лекари одамна детално го сработиле, а потоа да ги организира раководните структури во министерството и ЗЗЗС, за да можат да се договорат со матичните лекари. на барем среднорочен план со средни фази и гаранции на кои ќе може да им се верува. После тоа ќе треба само да се провери извршувањето на поединечните фази и да се зголемат стандардите за матичните лекари до тој степен што веќе нема да постои проблемот со прекумерните пациенти.

***

Проф. д-р. Алојз Ихан е д-р. медицински науки и имунолог.

Записот не мора да ги одразува ставовите на уредниците.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Кина: Палењето на Куранот ја покажува лицемерието на некои западни политичари

Портпаролката на кинеското Министерство за надворешни работи Мао Нинг рече дека чинот на палење на светата книга Куран во Шведска и во други земји...

Десет намирници кои ќе го одржат вашето срце здраво

Ако сакате да се борите со срцеви заболувања, има многу намирници што можете да ги вклучите во вашата исхрана за да го направите тоа....

Го прашавме докторот: Како да го намалиме ризикот од мозочен удар

„Мозочниот удар се случува кога ќе се прекине снабдувањето со крв во мозокот, а мозочните клетки се влошуваат, односно умираат. Оштетувањето на мозочните клетки...
spot_img
spot_img
spot_img