8.4 C
Ohrid
Tuesday, December 6, 2022

Минатата година петта година по ред во Словенија имаше помалку раѓања отколку умрени

НАЈЧИТАНО

Минатото лето, петти пат по ред, во Словенија се родиле помалку луѓе отколку што починале. Родени се 18.984 лица, а починале 23.261, покажуваат податоците на заводот за статистика.

Во Словенија, во 2021 година, петта година по ред се родиле помалку луѓе отколку што починале. Родени се 18.984 луѓе, 23.261 починале. Негативниот природен прираст е резултат на повисоката стапка на смртност во сите квартали, освен пролетта, покажуваат податоците на заводот за статистика.

Од вкупно 18.984 живородени, најмногу се родени во третиот квартал од минатата година, поточно 5.261. Тоа беше и единствениот квартал со позитивен природен прираст; Имено, родени се 421 жител повеќе отколку починати, наведоа тие.

Починале 23.261 жител, од кои најголем дел во последниот квартал од минатата година, што е најизразен негативен природен прираст. Во тој квартал загинале 6.721 лице, најмалку од нив починале во третиот квартал од минатата година, поточно 4.840 жители.

Словенија во летото 2021 година забележа позитивен пораст на емиграцијата, која изнесува 2.480 жители и била позитивна во сите квартали. Тоа беше највисоко во третата четвртина. 1.280 повеќе жители се вселиле отколку што заминале. Внатрешните населби, односно промените на живеалиштата, во Словенија беа за една петтина помалку од летото 2020 година.

Во летото 2021 година склучени се 5.916 бракови, но за 13 отсто повеќе од претходната година. Месец со најмногу бракови бил август, кога 1.030 парови стапиле во правна врска. Имало 2.322 разводи, но за 31 отсто повеќе отколку во летото 2020 година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО