15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Метеорологот објасни што го прави овој топлотен бран посебен

НАЈЧИТАНО

Метеорологот Бојан Липовшќак во Нови дан објасни зошто има посебен топлотен бран, чиј врв го доживеавме во саботата, но и што не очекува во наредните денови.

„Овој топлотен бран е од нас. Бранот кој започна од Шпанија, Португалија и Британија полека се движеше кон исток и стигна до нашите региони“, вели Липовшќак, објаснувајќи дека циклонот црпел топол воздух од самата Сахара, па западните региони, кои се поблиску до неа, забележале сериозни температурни рекорди. .

„Имаме регистрирани температури над 40 степени во Хрватска, само тие станици не се калибрирани во DHMZ, така што тие не се официјални вредности“, вели тој. Хрватскиот рекорд и понатаму е оној од 80-тите, од 42 степени.
„Овој бран ја зафати целата област. Инаку ги имаме тие шари со точки. Ако ја погледнеме топлотната карта на Балканот, ќе видиме како се движи овој топлотен бран“, вели тој.

На прашањето што е следно за нас, Липовшќак вели: „Наврнаа околу пет литри дожд на метар квадратен. Ова е поврзано со студен фронт, со нестабилен воздух северно од Алпите. Овој воздух брзо се движеше над нашите региони, придружен со силни грмежи и врнежи. Падот на температурата е осум, девет степени во погоденото подрачје. Интересно е што таа не отиде појужно од Карловац. …Оваа наша суша трае од минатата година. Есента и зимата беа суви, без дожд или снег. Сега имаме три месеци без врнежи. Ако ги имаме, тогаш паѓа силен дожд, што е карактеристика на климатските промени. Врнежите кај нас добиваат карактеристики на тропски дождови, но тоа е вода што почвата не може да ја впие, таа тече и се случуваат поплави во градовите…“

Што се однесува до температурата на морето, тој вели дека Јадранот се загреал повеќе од вообичаено. „Проблемот е што целиот медитерански басен се загреа“, вели тој.

Утре повторно ќе биде топло, а во вторник ќе има кратко заладување, вели Липовшќак и додава дека веќе во среда треба да очекуваме пораст на температурите.

Следниот топлотен бран е веќе на пат“, заклучува тој и вели дека мора да се навикнеме на климатолошката „нова нормала“, што значи дека температурите ќе бидат повисоки. „Ќе дојдеме до топла клима и ќе имаме повремени изливи на освежување“, вели тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО