1.9 C
Ohrid
Monday, January 30, 2023

Месото и преработките од домашните производители ќе бидат посебно означени

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Од петок во сите продавници во Србија месото и производите кои содржат над 50 отсто од месото се од домашно потекло, ќе бидат означени со посебна графичка ознака „Потекло од Србија“, согласно новиот Правилник за декларирање, означување и рекламирање храна. на Министерството за земјоделство.

Новата етикета ќе биде истакната на видно место, до изложеното месо и месни производи или со цената и треба да биде најмалку со иста големина со цената, се наведува на веб-страницата на Министерството за земјоделство.

Како што беше истакнато, Министерството за земјоделство се одлучило за оваа мерка со цел дополнително да го поттикне домашното производство на месо согласно предлогот на земјоделците.

Беше истакнато дека благодарение на оваа мерка, клиентите ќе имаат јасен увид во потеклото на производите што ги купуваат.

Исто така, на овој начин на потрошувачите ќе им се покаже каде можат да купуваат домашни производи, а ќе има и начин да се промовираат придобивките од квалитетот на домашните производи.

Од Министерството за земјоделство очекуваат дека оваа мерка долгорочно позитивно ќе се одрази на домашното производство.

Во одредбите на Правилникот за декларирање, означување и рекламирање на храната е наведено дека графичката ознака „Потекло од Србија“ може да се користи за означување на говедско, свинско, овчо, козјо месо, како и месо од живина (свежо, разладено или замрзнато).

Правилникот предвидува дека обврска на производителот на месо и месни производи е да достави изјава до продавачот со која ќе гарантира дека неговиот производ е усогласен со прописите и дека може да биде означен со графичката ознака „Произведено во Србија“, а продавачот мора јасно да наведе дека овие производи се продаваат во неговиот објект.

Производителот, исто така, мора да гарантира дека месото или преработените производи ги исполнуваат барањата да бидат означени со графичка ознака врз основа на системот за следливост што го има во неговото производство, за да може да обезбеди идентификација на секој почетен материјал вграден во производот и кој може да документира гаранции дека производите ги исполнуваат условите.ќе биде означен со графичка ознака „Потекло од Србија“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Потврдено обвинение за недозволено складирање на речиси 5 килограми злато и сребро

Судот на Босна и Херцеговина го потврди обвинението на Обвинителството на Босна и Херцеговина, кое го обвинува Драган Станковиќ дека како сопственик на деловната...

Од денес започнуваат интензивните преговори за формирање на ново владино мнозинство-„МИНИСТЕРСТВО ЗА БУРЕК“.

Арбен Таравари, новиот лидер на Алијанса за Албанците во Македонија, е јасен и гласен: „НЕ САКАМЕ МИНИСТЕРСТВО ЗА БУРЕК!“ Таравари со неговата АА влегува...

Стоилковски прашува дали мора да падне крв за да се реагира?

Стоилковски: Ново бегство од затворот „Скопје”, мора ли крв да падне како во Идризово за одговорност на Тупанчевски и Андов „Сокол”? Уште еден затвореник побегнал...
spot_img
spot_img
spot_img