8.4 C
Ohrid
Tuesday, December 6, 2022

Медуза го поплави Јадранот, научник објасни што навистина се случува

НАЈЧИТАНО

Медузите годинава го поплавија северниот дел на Јадранот. Има многу прашања за овие организми, а нашиот Ранко Стојанац побара одговори од д-р Тјаша Коговшек од Центарот за морски истражувања во Ровињ.

Таа вели дека за само неколку дена Центарот добил стотици видеа со „желатинозни организми“ и ги повикува граѓаните да продолжат да испраќаат фотографии и снимки од медузи бидејќи тие им помагаат на научниците. „Тоа е добар начин да се види распространетоста на видовите, колку ги има и каде најчесто се појавуваат“, објаснува тој.

Добиле најмногу информации за медузата од компас, а д-р Коговшек смета дека тоа се должи на фактот што овој вид може да изгори. Во Центар пристигнаа многу информации за ребра, морски ореви.

„Медузата од компас може да изгори и да ги боли нејзиниот допир, особено оние со чувствителна кожа и децата, но за околу 24 часа сè треба да помине“, вели д-р Коговшек.

„Морето е поинаку оваа година. Медузата може полесно да се прилагоди на овие влијанија отколку, на пример, сината риба“, објаснува д-р Коговшек, објаснувајќи ги можните причини за толку многу медузи, додавајќи дека можеби се работи за температура, можеби некој друг фактор.

На прашањето дали вака ќе биде цело лето, таа вели дека медузите се присутни во текот на целата година, а повеќето се во зима. „Сега е сезоната на медузи на компас, од февруари до јули. Потоа следат други видови, секој вид има своја сезона кога се појавува“, објаснува тој.

Медузата не треба да биде премногу опасна, но сепак треба да се внимава во нивната близина.

„Нема голема опасност, но ги повикувам да не ги допираат. Тоа се лампи, сите лампи имаат отрови, не знаеме како тоа ќе влијае на капачите“, заклучува д-р Коговшек.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО