18.1 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Медиуми: Низ Србија мина воена опрема од Велика Британија и Франција за Украина

НАЈЧИТАНО

Вагоните со неборбена воена опрема од Велика Британија и Франција, кои минатиот викенд беа испратени во Украина од Унгарија и Хрватска, како дел од рутата ја користеле територијата на Србија, јавуваат медиумите од Хрватска.

Според порталот Balkan Security Network, овој настан би можел да се толкува како премолчена поддршка за вооружување на Украина, бидејќи за прв пат од почетокот на руската инвазија на 24 февруари, транзитот на средства од списокот на оружје и воена опрема (НВО ) преку Србија е дозволено.

„Постапката за тоа е предвидена во националното законодавство и е усогласена со правната практика на ЕУ. Договорот SOFA се однесува на транзит на воени сили низ Србија за потребите на КФОР. Движењето на оружјето од членките на НАТО да минува низ Србија мораше да биде одобрено во согласност со Законот за извоз и увоз на невладини организации, кој предвидува дека транзитот по копно го овластува Министерството за внатрешни работи, со согласност на министерствата за надворешни работи. и одбрана..

Хрватските медиуми наведуваат дека железничкиот состав со воена опрема на НАТО испратена во Украина влегле во Хрватска во саботата на 23 април од Унгарија преку граничниот премин Бели Манастир.

Композицијата помина низ Осиек, па на социјалните мрежи брзо се појавија снимки од локалното население. Во составот се прикажани неборбени транспортни возила Ленд Ровер, Пуч и одредена количина неидентификувани возила покриени со церада.

Возот тргна од Хрватска кај Товарник, што значи дека морал да премине во Србија. Пругата од таа гранична точка во Хрватска продолжува преку Шида, Сремска Митровица, Рума, Батајница, Белград, Панчево, Вршац до романскиот град Темишвар.

„Поминувањето на воениот конвој за Украина низ територијата на Србија доаѓа во време кога воените документаристи од тој конфликт речиси редовно носат докази за присуство на значително оружје и муниција од српските фабрики во редовите на украинската армија.“ калибар 60 милиметри, кои во руските извештаи беа погрешно идентификувани како полски или НАТО минофрлачи“, пишува порталот.

Дополнително, во неодамна окупираното украинско складиште за муниција во близина на Харков е пронајдено големо количество минофрлачка муниција М-73, со јасни ознаки на фабриката Крушик во Ваљево и многу знак дека муницијата е произведена во април 2018 година.

Пред тоа, официјалниот наратив на српските власти беше дека последната муниција била испорачана на Украина во 2016 година, а потоа немало повеќе воена соработка.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО