16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Медведев го предупреди светот на последиците од антируските санкции

НАЈЧИТАНО

Заменик-претседателот на Советот за безбедност на Руската Федерација, поранешен претседател и близок соработник на Путин, Дмитриј Медведев, објави нова објава на својот канал Телеграм.

Тој рече дека следеле серија кризи и конфликти како резултат на антируските санкции и „колапсот на идејата за свет фокусиран на Америка“. Тој посочи дека последиците од санкциите против Руската Федерација ќе бидат енергетски, логистички, прехранбени и други кризи во светот.

Како резултат на тоа, ќе се создаде нова безбедносна архитектура во која постојните реалности ќе бидат де факто и потоа де јуре препознаени: а) слабоста на западните концепти за меѓународните односи како што се „поредокот заснован на правила“ и друго бесмислено западно ѓубре; б) колапс на идејата за американско-центричен свет; в) присуство на интереси кои ги почитува светската заедница во оние земји кои се во акутна фаза на конфликт со западниот свет“, напиша Дмитриј Медведев.

Тој најави огромна криза.

Медведев го нарече постот „Петок 13-ти Што ќе се случи следниот или светот по антируските санкции (воопшто не е прогноза)“ и ги опиша последиците од светската криза што следеше по руската инвазија на Украина и реакцијата на Западот на инвазијата . Тој нагласи дека ограничувањата наметнати на Русија ќе доведат до уништување на многу глобални синџири на снабдување. „Можна е голема логистичка криза, вклучително и колапс на странски авиокомпании на кои им е забрането да летаат над руска територија“, продолжи Медведев.

„Енергетската криза ќе се засили во оние земји кои наметнаа пукање во сопствените нозе, односно санкции за снабдување со руски енергенси. Цените на фосилните горива ќе продолжат да растат, а развојот на дигиталната економија во светот ќе забави. Ќе има целосна меѓународна криза со храна со изгледи за гладување во некои земји“, додаде заменик-претседателот на рускиот Совет за безбедност.

Медведев рече дека санкциите ќе го погодат и глобалниот финансиски систем, што ќе резултира со можна монетарна и финансиска криза во некои земји или заедници, што дополнително ќе ја поткопа стабилноста на голем број национални валути, галопирачка инфлација и уништување на приватен правен систем сопственост.

Сојузникот на Путин вели дека многу сфери на животот во целина ќе бидат погодени.

„Ќе избијат нови регионални воени конфликти на места каде што ситуацијата со години не е решена мирно или се занемаруваат значајните интереси на главните меѓународни играчи. „Терористите стануваат поактивни, верувајќи дека вниманието на западните власти сега е пренасочено кон пресметка со Русија“, напиша тој.

Заменик-шефот на Советот за безбедност на Руската Федерација, исто така, ја изјави веројатноста за нови епидемии „предизвикани од одбивањето на фер меѓународна соработка во санитарната и епидемиолошката сфера или директните последици од употребата на биолошко оружје“.

Зборувајќи за последиците од санкциите врз меѓународната соработка, Медведев рече дека ќе има пад на активностите на меѓународните институции кои не успеале да ја докажат својата ефикасност во решавањето на ситуацијата во Украина. Како пример го наведе Советот на Европа, пишува Индекс.

Ќе се создадат нови меѓународни сојузи на земји засновани на прагматични, а не на идеолошки англосаксонски критериуми“, заклучува политичарот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО