7.9 C
Ohrid
Thursday, December 1, 2022

Мајмунските сипаници се помалку заразни, но сепак опасни

НАЈЧИТАНО

Сомнителните и заразени лица со мајмунски сипаници во Белгија мораат да одат во 21 дневен карантин. Иако во моментов има “само“ четири случаи, се очекуваат многу повеќе во следните недели, но сепак не се очекува експлозија на бројот на заразени. Болеста се пренесува преку физички контакт, но и преку алишта.

Министерот за здравство, Франк Ванденбрук, изјави дека иако треба да се биде внимателен со оваа нова болест која се појави на европскиот континент, тој изјави дека сипаниците се многу помалку заразни од ковид-19, а помалку заразни се и од овчите сипаници.

Докторите во болниците во Белгија веднаш добиле инструкции како да се справат со третман за болест од ваков тип.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО