16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Мајката ги исполнила сите услови – државата сепак одбивала да даде субвенција за првиот стан

НАЈЧИТАНО

Дали бирократијата ги чинеше субвенции? Дајана Јовановиќ од Суботица ги исполнила заедно со сопругот сите услови да добие субвенција од државата за купување на нивниот прв стан. Но, истата таа држава го оцени нејзиното барање како неосновано, речиси три месеци подоцна. Субвенцијата е одбиена, не е дозволена жалба на решението на комисијата со која претседава Дарија Кисиќ Тепавчевиќ, а Дајана и нејзиниот сопруг Игор не сакале да поведат управен спор. Немаме ниту пари, ниту време да одиме на суд. Сакавме само да ја раскажеме нашата приказна за да знаат и другите жени и парови кои аплицираат за субвенција за што се работи“, изјавија Јовановиќи за порталот N1. А проблемот е, всушност, што договорот за купување стан на кредит го потпишале ден пред да поднесат барање за субвенција, за што потрошиле еден месец собирајќи хартии. Пред државата, која одлучува за распределбата на парите, тие – поседуваат недвижен имот, со што автоматски се губи основната состојба и правото на субвенции.

Нивната ќерка се роди на крајот на јануари, а младата брачна двојка Јовановиќ се радуваше кога слушна дека државата воведува субвенции за купување на првиот стан или куќа за мајки кои родиле во 2022 година. Нашле стан во стара зграда – постар брачен пар брзал да го продаде и да си најде куќичка – и бидејќи ги исполниле сите услови за субвенција, почнале со вадење документација.

Во исто време аплицирале и за кредит.

„Ние ги исполнивме сите услови според таа уредба на Владата – и кога станува збор за висината на платата, и кога станува збор за немање недвижен имот, а годинава добивме дете. Ги собравме сите хартии, плативме заверка, па дури и требаше да добиеме доказ дека се грижиме за детето. Ни беше одобрен станбен кредит, на 29 март го потпишавме договорот со сопственикот на станот, а на 30 март адвокатот ги достави сите документи и барањето за субвенција. Оттогаш, до крајот на јуни – никој не контактирал“, ја започнуваат својата приказна Јовановиќи за порталот N1.

Дури на 21 јуни добиле решение дека барањето им е одбиено.

„И на таа одлука пишува датумот – 20 април. Причина за одбивањето на субвенцијата е, како што е наведено во решението, тоа што на 29 март е започната постапка за промена на сопственоста во катастарот и, како што самите наведуваат, на имотот што е предмет на нашето барање, “, истакнува Игор Јовановиќ.

Во решението до кое имала увид редакцијата на Н1 стои дека нема право на жалба. Единствената можност е да започне управен спор.

Овој брачен пар, како што наведуваат, не сака да се „повлече“ по судски пат, бидејќи, како што наведуваат, за тоа немаат ниту пари, ниту време.

Неговата сопруга преку адвокат се уште поднесува претставка до Министерството за семејна грижа и демографија.

„За да можам прво да го купам тој стан, морав да подигнам станбен кредит, кој ми беше одобрен. По земањето на тој кредит, на 29 март го склучив и го заверив купопродажниот договор, бидејќи логично е секој продавач да брза да го продаде својот имот. „Како е можно да се очекува дека некој продавач ќе чека неколку месеци за одреден купувач, а реализацијата на таа набавка зависи исклучиво од добивањето средства од министерството“, прашува Дајана Јовановиќ.

Таа повторува дека и двајцата ги исполниле сите потребни услови за да им биде одобрено субвенционирање.

„Ако единствената причина за одбивање на барањето е тоа што јас го склучив купопродажниот договор ден пред да го испратам барањето, тогаш тоа мора да е изречно наведено во уредбата. Такво нешто никаде не пишува во регулативата, а ниту еден од вработените во градската управа на Суботица немал попрецизни информации за подигање на документи и поднесување барања. Така што немаше начин да дознаам такво нешто и покрај тоа што се обидов да соберам и да пополнам се детално“, вели Дијана.

Министерство: Поднесете преддоговор, а не договор
Министерството за труд, вработување, бранители и социјала за порталот N1 посочува дека според Уредбата барателот треба да достави преддоговор за купопродажба на стан или куќа заверен на нотар, односно надлежен суд на подрачје каде што не е именуван нотар, како и решение за распределба на средства за изградба, учество во купување, односно купување куќа или стан по раѓање на дете.

„Со оглед на тоа што мајката која го поднела барањето, заедно со барањето за одобрување на средствата, доставила и веќе заверен договор за купопродажба на недвижен имот, како и дека постапката за запишување промена на носител на правото во однос на претходните иматели на права на посебен дел од средствата е иницирано во катастарот на недвижности за изградба, учество во купување, односно купување куќа или стан по раѓање на дете, комисијата за доделување на средства донело решение со кое се одбива барањето на именуваното лице“, се вели во одговорот на пристаништето од Министерството за труд.

Досега, велат од министерството, право на доделување субвенција за купување на недвижен имот е признаено во – четири случаи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО