20.9 C
Ohrid
Tuesday, May 17, 2022

Маршал: Новите технологии нудат алатки за воочување на лажни вести

НАЈЧИТАНО

Директорот на националната британска новинска агенција PA Media Group, Клајв Маршал, учествуваше на пролетната конференција на Европската алијанса на новински агенции (ЕАНА) што се одржа во Сараево на тема „Факти и фикција во војна и пандемија“ чиј домаќин беше Федералната новинска агенција (ФЕНА).

ЕАНА ги обединува водечките новински агенции од повеќето европски земји, вклучително и некои од највлијателните светски медиуми. Фена е единствената агенција од Босна и Херцеговина која е полноправна членка на ЕАНА од 2017 година.

Тој рече дека е многу важно да се разговара на темата на конференцијата и да се соберат сите поголеми европски новински агенции на едно место, бидејќи лажните вести стануваат се поголем проблем.

Тој верува дека новинските агенции се дел од решението бидејќи тие секогаш се занимавале со вести засновани на факти, избалансирани вести, вести на кои луѓето би можеле да им веруваат.

На конференцијата се разговараше за тоа како новинските агенции би можеле да работат уште понапорно за да го подобрат преносот на точни вести до јавноста.

– Мислам дека треба да се справиме со предизвиците затоа што е клучно демократските општества да разберат што се случува и новинските агенции се таму да ја вршат таа работа, што е толку важно за инфраструктурата на демократското опкружување – подвлече тој.

Тој забележува дека луѓето мора да имаат пристап до информации и информациите мора да бидат вистинити и избалансирани.

Тој е на мислење дека новинските агенции отсекогаш биле под притисок, особено сега со социјалните медиуми и интернет платформите, но новите технологии обезбедуваат и алатки како да се забележат лажни вести, да се пронајдат длабоки факти и да се осигура дека информациите се точни и вистинити.

Тој смета дека слободата на медиумите и протокот на информации се клучни за функционално општество.

PA Media Group е национална новинска агенција на Обединетото Кралство и Ирска. Секоја недела објавуваат милион вести и содржини, како и 3.000 фотографии. Тие исто така имаат 30 милиони часа пренос во живо секоја година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО