2.1 C
Ohrid
Monday, November 28, 2022

Марковиќ: Неписмените користат латиница, кирилицата доминира само на гробиштата

НАЈЧИТАНО

Историчарот Предраг Марковиќ во интервју за РТС вели дека за да се заштити кирилицата во Србија мора да протестираме и поради тоа што на шампонот нема натписи на нашиот јазик. Освен на некролози и на гробници, никаде повеќе не доминира кирилицата, што, предупредува Марковиќ, е навистина тажно ако стане гробно писмо.

Коментирајќи ги критиките дека никому не му е грижа за неупотребата на кирилицата и дека една година по донесувањето на Законот за употреба на српскиот јазик не може да се забележи напредок во практиката, Марковиќ нагласува дека тоа е многу подлабока материја.

„Неписмени луѓе, полуписмени луѓе користат латиница, само за да ве воодушеват. На пазарот, во продавниците се користи латиница. Ајде, разбирам дека издавачите користат латиница, сметаат на тие западни пазари, но зошто луѓето што продаваат компири користат латиница. Дали сте размислувале за тоа“, предупредува Марковиќ и додава дека купувачите на компир најмногу ја знаат латиницата.

Тој исто така предупредува дека латинскиот длабоко навлезе во нашата свест.

Освен за некролози и гробници, кирилицата веќе никаде не доминира, што е навистина тажно ако стане гробишта“, потенцира историчарот за РТС.

Праша зошто на шампонот немаме натпис на српски.

„Дали сте размислувале за тоа. Го имаш на хрватски и македонски. Можно ли е Македонците да си ги истуркале буквите. Зошто не е секој продавач на шампон во Србија, дистрибутерот на кирилица, секогаш е од другата страна на HR, зошто не е на српски“, прашува Марковиќ и додава дека телефоните имаат и латиница.

„Прво мора да бидеме заинтересирани, никогаш не сте помислиле кога купувате шампон да протестирате бидејќи нема натпис на вашиот јазик“, рече Марковиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО