15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Маричиќ: На средината на септември почнува скринингот по кластери и по поглавја

НАЈЧИТАНО

Согласно нашите анализи, во државата 45 отсто веќе има усогласување во делот на законодавството, и доколку се продолжи со таа динамика, темпото ќе биде побрзо од Србија и Црна Гора кои преговараат веќе десет години, посочи денеска  за „Алсат М“ вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ.

Вицепремиерот потврди дека вчера официјално започна процесот на скрининг и тоа во рамки на состанокот кој се одржа во Брисел заедно со делегацијата на Република Албанија, при што било објаснето кои се чекорите кои следуваат, што е она што треба ние да се подготвиме и бил споделен календар за нашите наредни активности.

Вицепремиерот Маричиќ потенцираше дека на средината на септември почнува скринингот по кластери и по поглавја.

– Во првата фаза ќе одиме со дополнување на оној објаснувачки скрининг, каде што Европската комисија нам ќе ни претстави што е тоа што треба да усогласиме до членството, а потоа и билатералниот кога ќе се вклучат земјите членки со свои наоди, со свои гледишта и врз основа на тоа, тоа ќе трае едно 14-16 месеци и во тој период ние ќе треба да ги изработиме и оние клучни документи – додаде Маричиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО