17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Мала вселенска карпа удри и го оштети најмоќниот телескоп на НАСА

НАЈЧИТАНО

Мало парче карпа, микрометеорит, се судри со еден од огледалните делови на вселенскиот телескоп Џејмс Веб, но нема потреба од паника бидејќи телескопот е дизајниран да издржи такви судири, пишува Science Alert.

„Знаевме дека Веб ќе мора да издржи вселенска средина која вклучува силна ултравиолетова светлина и наелектризирани честички што излегуваат од Сонцето, космички зраци од егзотични извори во галаксијата и повремено влијание на микрометеороидите во нашиот Сончев систем“, рече инженерот на НАСА во Центарот. Пол Гајтнер за вселенскиот лет на Годард.

Ова е она што е познато како Лагранжова или Лагранжова точка, каде што гравитациската интеракција помеѓу две тела кои орбитираат (во овој случај Земјата и Сонцето) се балансира со центрипеталната сила на орбитата за да се создаде стабилен џеб во кој малите објекти можат да бидат ” паркирано“ што би ја намалило потрошувачката на гориво, пишува Science Alert.

Ова е многу корисно за науката, но таквите области можат да соберат други работи. Јупитер, на пример, има роеви од астероиди кои ја делат неговата орбита на две Лагранжови точки што ги дели со Сонцето. Други планети, исто така, имаат астероиди на нивните точки Лагранж, иако помали од Јупитер.

Ударите можат да поместат огледални сегменти на телескопот Џејмс Веб, но телескопот има сензори и можност да ги прилагоди за да ги исправи изобличувањата.

Сепак, НАСА соопшти дека штетата била нешто поголема отколку што очекувале.

Контролата на мисијата овде на Земјата, исто така, може да испрати прилагодувања до Webb за да ги врати огледалата таму каде што треба да бидат. Неговата оптика дури може однапред да се сврти со познатите метеорски дождови.

Да потсетиме, вселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА, изграден за да му даде на светот увид во вселената како што постоел во времето на формирањето на првите галаксии, беше лансиран во декември со ракетата Аријане 5 од североисточниот брег на Јужна Америка, означувајќи го отворање на нова ера во астрономијата.

Многумина со нетрпение ги очекуваат првите слики во боја на Веб, а спектроскопските слики допрва треба да пристигнат според распоредот, 12 јули 2022 година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО