17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Македонско – Корејска љубовна приказна

НАЈЧИТАНО

Дваесет и шестгодишната Наташа Андриеска од скопската населба Карпош веќе 5 години живее во Сеул, во Јужна Кореја, земјата во која се вљубила кога после една година студирање, во 2016.година добила стипендија и заминала таму преку програма за размена на студенти. На универзитетот каде што студирала посетувала интензивен курс по корејски и за помалку од година го научила јазикот, а веќе после првите 6 месеци можела да комуницира со локалци кои не знаат никаков друг јазик освен мајчиниот. Откако се вратила во Скопје, токму заради желбата да не го заборави јазикот почнала онлајн комуникација со Корејци и така го запознала и својот сопруг Бјонгдо.

„Приказната за тоа како се запознавме со сопругот е малку комплицирана, но интересна. Имено, додека бев таму, не се знаевме, а откако после 1 година живот во Кореја се вратив во Македонија (есента 2017), толку многу се вљубив во државата и градот Сеул што правев планови за повторно враќање во Кореја. Работев за да заштедам пари и имав план следната година да запишам факултет во Кореја, но за тоа да се случи ми преостануваа 10 месеци во Скопје. За да не го заборавам јазикот решив да комуницирам онлајн со Корејци преку апликација за размена на јазици. Токму на таа апликација го запознав Бјонгдо. Зборувавме по цели денови не само преку пораки, туку и преку видео повици. Во тој период јас бев тажна зашто морав да се вратам од Кореја во Македонија поради визата, но Бјонгдо ми помогна да се фокусирам на новиот план за повторно одење во Кореја. Додека зборував со него ми беше интересно и деновите ми минуваа многу побрзо. После еден месец откако се запознавме на интернет, тој реши дека не може да чека дури јас да отидам во Кореја (мојот план беше да одам за 7 месеци од тогаш) па реши да дојде и да ме посети во Македонија, а воедно и да се запознаеме подобро. Веднаш купи карта и дојде на 2 недели. Се запознавме во јануари, а тој дојде во Македонија на крајот на Февруари“, се смее Наташа раскажувајќи за почетокот на оваа македонско-корејска љубовна приказна.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Мајка и дете“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО