21.5 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Мазутот веќе е скап како дизелот. Што ќе прави владата?

НАЈЧИТАНО

Владата идната недела делумно ќе ги регулира цените на бензините и дизелот, а слична мерка нема преземено за нафтата за греење. Тоа денес чини 1,67 евра за литар, околу 70 центи повеќе од почетокот на годинава. Премиерот Роберт Голоб најави дека мерките за олеснување на цената на енергијата за парно ќе бидат готови до крајот на јули.

Според заводот за статистика, повеќето Словенци се греат на горива од дрво (огревно дрво, пелети, дрвен чипс). Тие лани отпаѓаат на дури половина од вкупната потрошувачка на енергија за греење на домаќинствата. Мазутот учествува со околу 14 отсто од вкупната потрошувачка на домаќинствата за греење, а природниот гас со 11 отсто.

Лани во октомври владата на Јанез Јанша како мерка против енергенсите привремено ги регулираше цените на нафтата за греење со ограничување на маржата на трговците на 6 центи за литар. Од крајот на грејната сезона, односно според уредбата на 20 април, на пазарот повторно слободно се формираат цените на нафтата за греење.

Луѓето се навикнаа на тоа дека нафтата за греење е многу пониска од цената на бензинот или дизелот, но тоа веќе не е така. Денеска, литар нафта за греење на повеќето продажни места чини околу 1,67 евра за литар, што е отприлика колку (регулиран) дизелот.

„Цените на нафтата за греење се базираат на откупните понуди на овој производ објавени на светските берзи“, објаснуваат од Петрол. „Движењето на малопродажните цени на нафтата за греење го одразува движењето на откупните цени на горивата на светскиот пазар, врз кои Петрол нема никакво влијание. Ситуацијата на светските пазари на гориво досега беше нестабилна и непредвидлива, а ситуацијата во Украина внесува дополнителна неизвесност. Актуелните настани веќе резултираат со поскапување на мазутот на светските берзи, што сите го чувствуваме“, напишаа тие.

Графиконот погоре покажува огромен скок на цените на нафтените деривати, вклучително и нафтата за греење, по рускиот напад врз Украина на 24 февруари.

Луѓето се очигледно загрижени дека цената на нафтата за греење може дополнително да се зголеми. Тековната побарувачка е поголема отколку во истиот период лани. „Најчесто бележиме поголема побарувачка на почетокот на грејната сезона, но годинава многу клиенти купуваа нафта за греење во пролетните месеци“, велат од „Петрол“.

Па, што да се прави, цените дополнително ќе се зголемат? Трговците со нафта велат дека поради непредвидливоста на ситуацијата „не може да се предвиди натамошен развој на движењето на откупните и малопродажните цени на нафтата за греење“.

Владата најави дека разговорите со трговците на мало ќе започнат следната недела, со цел да се олесни поскапувањето на храната. Роберт Голоб рече дека трговците на мало имаат сосема различни цени и маржи, така што владата ќе „воспостави многу јасна слика“ за тоа каде цените за основната кошница производи се ниски „и каде се очигледно астрономски“.

Тие потоа ќе се осврнат на цените на струјата, кои би можеле да бидат во првата недела од јули и парното и природниот гас, кои би можеле да бидат во втората и третата недела од јули, најави премиерот. Значи во овој пакет ќе има мазут, но нема да откријат што ќе прави владата. „Тоа може да се случи. Овие мерки ќе го следат и принципот на нафтени деривати, што е предвидливост за сите чинители“, рече Голоб.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО