23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Луксембург планира да ја легализира марихуаната за лична употреба

НАЈЧИТАНО

Откако Малта го стори тоа во декември 2021 година, Луксембург сака да стане втората европска земја што го легализира одгледувањето канабис за лична употреба. Според новиот закон воведен од владата за парламентарна дебата, Луксембуржаните можат да одгледуваат до четири растенија марихуана дома, додека поседувањето и продажбата остануваат забранети.

Луксембург сака да стане втората европска земја која го легализира одгледувањето и консумирањето канабис за лична употреба – но не и поседувањето и продажбата.

Луксембуршкиот министер за правда Сем Тансон го претстави нацрт-законот со кој на сите Луксембуржани ќе им се овозможи да одгледуваат до четири растенија канабис дома, но тие не треба да бидат на видно место. Новиот закон дозволува и употреба на марихуана, но само дома или на приватен имот – пушењето во марихуана ќе продолжи да биде забрането на јавни места.

„Легализацијата на приватното образование и приватната потрошувачка е првиот чекор во борбата против недозволената трговија со канабис“, напиша Министерството за правда на Луксембург.

Предвидените казни за поседување до три грама канабис ќе се движат од 25 до 500 евра, што е многу помалку од сега кога казната е меѓу 250 и 2.500 евра. Полицијата ќе издаде опомена до прекршителите, но нема да покренува прекршочна или кривична постапка или да пишува опомени во досието на поединецот.

Казните за поседување на поголеми количества канабис, пак, се многу построги, а можна е дури и затворска казна. Лицето кое поседува повеќе од три грама канабис се третира како дилер на дрога. Сепак, поволностите предвидени со новиот закон нема да важат за малолетниците. Полицијата веднаш ќе ги пријави и ќе ги испрати до надлежниот обвинител.

Владата веќе го достави законот на собраниска расправа. Пред гласањето ќе биде потребно мислење од Националниот совет за усогласеноста на нацрт-законот со Уставот на Луксембург, меѓународните договори и други закони.

Соседите стравуваат од „канабис туризам“
Владата на Луксембург најави целосна легализација на канабисот во 2018 година, кога го легализираше за медицински цели. Продажбата во т. јас. „Канабис кафулиња“ ќе останат забранети и според новиот закон, бидејќи во овој случај се уште се поседува и се продава.

Соседите на Луксембург веќе изразија противење на најавата за декриминализација на канабисот, стравувајќи дека луѓето во Германија, Франција и Белгија ќе купуваат лесни дроги во нивните матични земји. Но, критичките гласови стануваат сè потивки, особено од Германија, каде што се подготвува сличен закон.

Иако Луксембург претходно најави дека ќе стане првата земја што ќе го легализира канабисот, бавноста на државната администрација во изготвувањето на законот ги турна на второ место – минато од Малта, која го легализираше канабисот на крајот на минатата година.

Што е со Холандија?
Спротивно на популарното верување, марихуаната не е легална во Холандија. Поседувањето, продажбата или производството на дрога е нелегално, но холандските власти во областа на лесни дроги практикуваат т. јас. политика на толеранција. Тоа значи дека продажбата на мали количества лесни дроги во кафулињата е незаконска, но тие не се кривично гонети од властите. Ниту, според веб-страницата на холандската влада, не се гонат лица со помалку од пет грама марихуана или помалку од пет растенија канабис.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО