26.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Лудило со електрични автомобили: Сите стимулации се грабнуваат за помалку од еден час

НАЈЧИТАНО

Тендерот за доделување стимулации за набавка на електрични автомобили на Фондот за заштита на животната средина и енергетска ефикасност е отворен денеска во осум часот наутро, а до 08.30 часот 99% од резервите од вкупно 103,3 милиони куни пополнети. Од 08:50 часот, веќе не можеше да се аплицира за стимулации.

„Начинот на аплицирање за граѓаните и фирмите ќе биде ист како лани. На крајот на мај објавивме јавен повик за пројавување интерес кон дистрибутерите на автомобили, а на крајот на јуни јавен повик за кофинансирање за набавка на електрични возила за граѓаните и компаниите. Висината на стимулации по возило годинава нема да се промени и ќе изнесува од 20 до 70 илјади куни, во зависност од категоријата на возилото и типот на возење“, велат од Фондот за заштита на животната средина и енергетска ефикасност.

Тоа значи дека и годинава реализацијата на грантовите за набавка на еколошки возила ќе се одвива според процедурата воведена минатата година, која се покажа како поефикасна од досегашната практика, пишува Пословни дневник.

Имено, минатата година беше воведен нов, изменет процедурален метод, според кој се избегна познатиот „најбрзиот прст“, односно моделот според кој се даваа стимулации за оние кои успеале први да се пријават. Ваквиот систем освен што наиде на критики и од граѓаните и од правните субјекти, беше неуспешен и затоа што на крајот само 50 отсто од граѓаните на кои им беше доделена стимулацијата, ја искористија стимулата.

Според новиот систем, граѓаните и правните лица повеќе не се пријавуваат на јавниот повик директно, туку преку овластени дилери на моторни возила во Република Хрватска. Така и годинава Фондот најпрво ќе објави јавен повик на кој ќе може да се пријават трговци, кои преку апликацијата на Фондот ќе ги пријават продажните места и достапните модели на возила. На своите продажни места граѓаните и правните лица ќе добијат понуда за возило и дилерите ќе аплицираат за стимулација за нив.

Затоа, оние кои сакаат стимулации сепак ќе треба да бидат брзи, односно да се подготват пред објавувањето на јавниот повик, што значи да ја проучат понудата на возила за кои можат да аплицираат за субвенции и кои се нудат на нашиот пазар, а има повеќе и повеќе секој ден. Според информациите од Фондот, искористеноста на средствата од минатогодишниот јавен повик е многу подобра од претходните години, но се уште немаат точна анализа.

Причината е што рокот за набавка на возила, односно користење на резервирани средства е пролонгиран поради продолжените рокови за испорака на автомобили на глобално ниво. Постапката по успешна стимулативна резервација е, според тоа, како минатата година.

Од купувачот ќе се бара да плати минимален аванс од 7% од бараните средства од Фондот, на пример, ако се бара стимул од 70.000 куни, трговецот ќе треба да плати 4.900 куни. Рокот за испорака и користење на стимулации ќе биде девет месеци од одобрувањето на кофинансирањето. Убедливо најбарани возила за кофинансирање минатата година беа електричните автомобили, за кои и годинава ќе бидат достапни 70.000 куни.

На пример, минатата година се резервирани средства за 1943 возила, од кои 1785 електрични, 157 plug-in хибриди и едно возило на течен природен гас, електрични возила L1-L7 категорија (мопеди, мотоцикли, лесни четирицикли) 20.000 куни.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО