26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Липосарком – како да го препознаете овој опасен тумор

НАЈЧИТАНО

Липосаркомот е малигнен тумор кој се развива во масните клетки на мекото ткиво на нашето тело, вели специјалистот по општа хирургија и началник на ургентниот центар на Воено-медицинската академија (ВМА). доц. Д-р Милан Јовановиќ нагласува дека тоа не се вообичаени тумори.

„Домородното население во Европа е четири на 100.000. Сепак, липосаркомот е високо малигнен тумор кој претежно се шири локално и има повеќе од 150 различни хистолошки подтипови. Заедничко за сите нив е тоа што околу примарниот тумор може да се појават неколку помали тумори, сателити. Како и секој друг малиген и липосарком, може да се прошири хематогено, најчесто до белите дробови или коските“, објаснува д-р Јовановиќ за Н1.

Причини
Липосаркомите произлегуваат од липобластите, клетки кои се прекурсори на адипоцитите, масни клетки, кои вообичаено се наоѓаат во масното ткиво.

Бидејќи масното ткиво се дистрибуира низ телото и прави, во зависност од полот и возраста, 20% -30% од нашата телесна тежина, така липосаркомите може да се појават во кој било дел од човечкото тело – од површинскиот слој на кожата, до хируршки тешки Достапни места, како што се ретроперитонеумот и висцералното масно ткиво во абдоминалната празнина, вели д-р Јовановиќ.

„Досега е откриено дека една од причините за липосарком се мутациите на протоонкогенот MDM2, генот CDK4, како и гените TSPAN31 и HMGA2. Овие гени се наоѓаат на хромозомот 12, а кога нивната експресија е зголемена, се развиваат малигни клетки. „Овие мутации може да се стекнат или да се создадат во текот на животот како последица на различни влијанија врз луѓето, но секако причината за липосаркомот е мултифатријална“, рече тој.

Симптоми
Липосаркомите се подмолни тумори, нагласува д-р Јовановиќ и додава дека тие обично растат бавно и не даваат моментални симптоми кои би го навеле пациентот да оди на лекар.

„Тоа се симптоми кои можат да се јават буквално кај секој друг човек, во вид на отежнато варење, мокрење или отекување на нозете. „Ако овие симптоми траат подолг временски период, дефинитивно треба да се јавите на лекар за да ја дознаете причината за овие симптоми“, објаснува тој.

Најтешка форма на дијагноза е ако туморот се појави во абдоменот, бидејќи абдоминалната празнина е склона кон истегнување и туморите можат да пораснат до големи димензии пред да ги дадат првите симптоми, вели д-р Јовановиќ.

Како се манифестира
„Како што напоменав, липосаркомот не дава конкретни симптоми и знаци кои би укажале на постоење на тумор. Понекогаш може да се појави како безболна испакнатост на кожата. Секоја промена на кожата поголема од 5 см веќе треба да предизвика сомнеж за болеста“, вели д-р Јовановиќ.

Според него, алармантни знаци на малигнитет се: ново испакнување на кожата кое постојано се зголемува, болка, оток или вкочанетост во пределот каде што настанало испакнувањето, крв во столицата или појава на црна столица, што укажува на крварење, повраќање. , болка или грчеви во стомакот.

Важноста на превентивните прегледи
Д-р Јовановиќ вели дека редовната посета на лекар, барем еднаш годишно, може да придонесе за порано откривање на туморите.

„Тоа вклучува анализа на крвната слика, ултразвук на абдомен и мала карлица, рендген на граден кош, тест за окултно крварење во столицата. Жените треба да направат преглед на градите и гинеколошки преглед, а мажите над 45 години на простата“, рече тој.

За жал, додава д-р Јовановиќ, засега нема специфични дијагностички методи со кои би можеле да откриеме липосарком во најрана фаза и затоа се исклучително важни редовните систематски прегледи.

Секој симптом кој кај човекот трае долго, а не преминува на конвенционални методи на лекување бара дополнително испитување и конечна дијагноза“, вели д-р Јовановиќ.

Методи на лекување
Како што објаснува д-р Јовановиќ, секој тумор може да се лекува на три начини: радиотерапија, хемотерапија и хируршка ресекција.

„Познато е дека липосаркомите се тумори кои се многу отпорни на радиотерапија, додека хемотерапијата има ограничени ефекти на одредени типови на липосарком и не го дава очекуваниот терапевтски одговор, така што во третманот на овие типови малигни тумори предност има хируршката интервенција. кажа.

Тој објаснува дека најчесто се работи за радикална хируршка ресекција и отстранување на макроскопски видливо туморско ткиво, кое во хируршки жаргон се нарекува „до здраво ткиво“.

„По хируршката терапија и добивањето на патохистолошки и имунохистохемиски наоди, се уште се применува еден од понатамошните модалитети на лекување, стои во одлуката на советот. „Ако е потребно, тоа е обично хемотерапија“, вели тој.

Статистиката вели дека во случај на адекватен третман десетгодишното преживување е 41 процент, што е задоволително ако се земе предвид малигноста на туморот, вели д-р Јовановиќ.

Успешно отстранет тумор тежок 17 килограми
Д-р Јовановиќ вели дека досега во својата пракса како хирург видел различни случаи на заболени од липосарком, а како последен пример наведува лице кое во април годинава успешно отстранило тумор тежок 17 килограми на ВМА. .

„Повеќето луѓе со Хипосаркомите навистина не се чувствуваат болни! Можеби не забележале испакнување на кожата, можеби долго ги занемарувале или ги минимизирале новите симптоми. Затоа, редовните систематски прегледи се исклучително важни. Физичкиот преглед е првиот чекор кон дијагнозата на липосарком. Покрај редовните контроли, препорачувам храна богата со влакна, многу течности и редовна физичка активност“, изјави Прим. доц. д-р Милан Јовановиќ за Н1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО