22.9 C
Ohrid
Tuesday, August 9, 2022

Лидерите на Хелсиншката комисија: Поддршка за ОХР, но не и за најавените измени на законот

НАЈЧИТАНО

Американскиот сенатор Бен Кардин и претставникот Стив Коен изразија длабока загриженост за намерата на високиот претставник во Босна и Херцеговина да наметне измени во изборното законодавство на само два месеци пред општите избори во земјата, предупредувајќи дека најавените измени „се во корист само на водечките етничка политичка партија на Босна и Херцеговина. Хрватите“. Тие изразија поддршка за Канцеларијата на високиот претставник во Босна и Херцеговина, но не и за најавените измени.

Кардин и Коен се претседавачи, односно заменик-претседатели на Комисијата за безбедност и соработка во Европа, исто така позната како Хелсиншка комисија, независно тело на Владата на САД основано од Конгресот во 1975 година за да го следи и промовира усогласувањето со Декларацијата од Хелсинки и Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ).

„Ја споделуваме загриженоста на членовите на граѓанското општество, академската заедница и политичката заедница во Босна и Херцеговина поради актуелниот предлог на високиот претставник на меѓународната заедница да се направат промени во изборниот систем во БиХ непосредно пред претстојниот генерален избори. Овие промени всушност имаат корист само за водечката етничка политичка партија во БиХ. Хрватите и дополнително ја зајакнуваат моќта на етничкото одвојување во политиката на БиХ како целина“, се вели во заедничката изјава.

Нагласија и дека тајмингот на воведување на овие измени е проблематичен.

„Хелсиншката комисија долго време ги поддржуваше изборните реформи во Босна и Херцеговина кои ја отстрануваат етничката припадност од власт. Ваквите реформи треба да бидат дизајнирани да им дадат на граѓаните поширок опсег на вистински демократски избори, можност да бараат одговорност од нивните избрани функционери, заслужено чувство за стабилност и неопходна надеж за европска интеграција“, нагласија претставниците на американскиот Конгрес, изразувајќи сомнежи за „вистинскиот напредок“ што може да го донесат наметнатите мерки.

Тие ја поддржаа посилната улога на меѓународната заедница и нејзините претставници во земјата, вклучително и Канцеларијата на високиот претставник.

„Сепак, ние веруваме дека оваа конкретна мерка, доколку биде наметната сега, нема да го претставува вистинскиот напредок што и треба на БиХ и всушност може да ги влоши работите“, додадоа Кардин и Коен.

Потсетуваме дека вчера високиот претставник наметна технички измени во изборното законодавство на Босна и Херцеговина, нудејќи им на политичарите шест недели да постигнат договор за другите измени, вклучително и за назначувањето во Домот на народите, а доколку тоа не се случи, Високиот Тој дел од измените на Изборниот закон ќе го наложи и претставник.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО