16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Лагард во Љубљана и за очекуваниот пораст на каматните стапки

НАЈЧИТАНО

Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард во своето обраќање на конференцијата за 30-годишнината од независноста на Банката на Словенија во Љубљана зборуваше и за очекуваниот пораст на каматните стапки во еврозоната. Нето-купувањето на обврзниците ЕЦБ би можело да го заврши на почетокот на третиот квартал, а за неколку недели би можело да следи зголемување на каматните стапки.

Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард во своето денешно обраќање не можеше да ја избегне високата инфлација, која е над два отсто по речиси сите показатели. Во исто време, руската војна во Украина ги охрабрува структурните промени кои „може да доведат до дополнителни негативни шокови во снабдувањето и притисок на трошоците за време на транзицијата“, нагласи таа.

Меѓу таквите промени е зелената транзиција, која дополнително ќе се забрза со желбата да се намали енергетската зависност. „Патеките кон енергетската и климатската безбедност сега јасно се движат во иста насока“, рече Лагард.

Во сегашното опкружување, мала е веројатноста да се врати динамиката на слаба инфлација од минатото. „Следствено, соодветно е политиката да се врати во понормални рамки“, рече првата дама на ЕЦБ. Таа укажа на континуираната слаба потрошувачка и инвестиции во еврозоната – и двата показатели остануваат под нивото од пред кризата.

„Во таква средина, посветеноста и флексибилноста ќе бидат клучни“, рече Лагард. Посветеноста ќе биде важна во светло на обезбедување стабилност на цените, а флексибилноста се однесува на постепеното заострување на монетарната политика и нејзино прилагодување на тековните потреби.

Таа потсети дека ЕЦБ прво ќе ги заврши нето-купувањата во рамките на програмата за стимулирање на купување обврзници. „Судејќи според податоците, моите очекувања се тие да бидат завршени до почетокот на третиот квартал“, нагласи тој. Првото зголемување на каматната стапка ќе следи извесно време по завршувањето на нето-откупите. „Сè уште не сме го дефинирале терминот „одредено време“, но јасно ставив до знаење дека може да значи само неколку недели“, рече таа. „По првото зголемување на стапките, процесот на нормализација ќе биде постепен.

Првата дама на ЕЦБ призна дека банката и компанијата се исправени пред многу предизвици, но убедена е дека тие можат успешно да се решат. Според неа, ЕЦБ може да го следи примерот и на Словенија, која пред неколку децении решително тргна на независен пат и постигна многу важни резултати во оваа светлина.

На учесниците на конференцијата им се обрати и гувернерот на Банката на Словенија, Боштјан Васле, кој се прошета низ 30-годишната историја на Банката. Тој денес е „поискусен, посилен и посигурен во иднината“, рече тој. Меѓу предизвиците за кои ќе помогне централната банка, тој ги истакна и другите актуелни општествени појави покрај инфлацијата. Меѓу другото, тој ја спомена забрзаната дигитализација на општеството, а особено на финансискиот сектор и демографските и климатските промени.

По повод 30-годишнината, Банката на Словенија организираше конференција со наслов 30 години од независноста на Банката на Словенија: Патеката што ја помина и современите предизвици. Многу домашни и странски експерти во текот на денот ќе ги соочат своите ставови за монетарната политика и задачите на централната банка.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО