25.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Критично болните пациенти со Ковид се будат полека по респиратор

НАЈЧИТАНО

Споредено со просечната стапка на будење на пациентите по „симнување“ на респиратор, на критично болните со Ковид често им треба многу подолго време да се освестат, открија истражувачите.

Американските истражувачи прегледаа податоци за 795 пациенти хоспитализирани со тешка ковид-19 во три медицински центри за време на првите два брана на пандемијата.

Сите биле на респиратор најмалку шест дена, при што биле во кома.

Откако биле отстранети од респираторната поддршка, 72 отсто на крајот се освестиле, но на 25 отсто од нив им биле потребни најмалку 10 дена за да се разбудат, а на 10 отсто 23 или повеќе дена за закрепнување.

На пациентите кои доживеале најмногу епизоди на недостаток на кислород им требаше најдолго време за да се освестат, објавија истражувачите во Annals of Neurology.

„Нашите наоди сугерираат дека за пациентите со тежок ковид, одлуката да се прекине одржувањето во живот не треба да се заснова само на долги периоди на несвест, бидејќи овие пациенти на крајот може да закрепнат“, рече д-р Јан Класен од Медицинскиот центар Ирвинг на Универзитетот во Њујорк. Презвитеријан / Колумбија во изјава.

„Овие наоди ни даваат попрецизни информации за да ги водат семејствата да одлучат дали да продолжат со терапија за одржување на животот кај пациенти со несвесна ковид-19“, рече во изјавата колегата на Класен, д-р Брајан Едлоу од Општата болница во Масачусетс.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО