23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Крај на една ера: Може да има големи промени во германските продавници

НАЈЧИТАНО

Германската трговска асоцијација (ХДЕ) предупредува на новите прописи на Европската комисија според кои популарните „картички за подароци“ треба да се повлечат од продажба во продавниците.

„Ваучерите, односно картичките за подарок што се купуваат како подарок, би можеле да бидат повлечени од продажба бидејќи Европската комисија сака да го отежне перењето пари и финансирањето на тероризмот. Картичките за подароци се најпопуларните подароци во Германија многу години. Секоја година ваучери во вредност од околу три милијарди евра завршуваат под елката. Ова вклучува ваучери засновани на е-пари“, вели извршниот директор на HDE, Стефан Гент.

На благајните често има места со бројни подарок картички за Amazon, H&M, PlayStation, Xbox и многу други компании. продажбата на овие картички наскоро би можела да заврши. Бидејќи нацрт-ревизијата на прописите за спречување на перење пари на ЕУ предвидува дека идентитетот на клиентите треба да се евидентира секогаш кога купува производи за е-пари. И тоа вклучува ваучери и картички за подарок. Лична карта, на пример, би требало да се покаже на билетарата.

„Нема објективна причина сега да се ограничи оваа многу успешна деловна линија во име на борбата против перењето пари“, ги критикуваше Штефан Гент плановите на ЕУ.

Сегашниот праг од 150 евра до кој може да се купат ваучери за електронски пари без внесување идентитет, ја покажа својата вредност. На интернет максималниот лимит за трансакција е дури 50 евра. Со овие мали износи во однос на мерките за намалување на ризикот преземени од трговците на мало, не постои сериозно оправдан ризик од перење пари, се вели во соопштението на HDE.

„Во време на растечка чувствителност кон личните права и заштитата на податоците, откажувањето од овој исклучок би било целосно спротивно на правото на поединецот на анонимност“, рече Џони Нателберг, извршен директор на Припејд Вербанд Дојчланд е.В. (ДДВ), според списанието Феникс.

Доколку се укине претходното ослободување за нискоризичните производи за е-пари, HDA и PVD гледаат на опасност таквите производи во голема мера да исчезнат од пазарот. „За да можат потрошувачите во иднина да вршат анонимни и нискоризични плаќања со електронски пари за мали износи, оваа опција за исклучок погодна за потрошувачите треба да се задржи“, заклучуваат двете организации.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО