5.3 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Кој живее подолго, жените или мажите? Објавени се необичните резултати од новото истражување

НАЈЧИТАНО

Долго време се веруваше дека жените живеат подолго од мажите, но новото истражување фрли сомнеж во тоа. Мажите имаат пократок животен век од жените, но според академици од Данска, мажите имаат „значителна шанса да ги надживеат жените“.

Очекуваниот животен век, кој ја сумира просечната должина на животот, е „поедноставена мерка“ која често се толкува дека значи дека „мажите не живеат толку долго како жените“, велат експертите.

Во Англија, очекуваниот животен век помеѓу 2018 и 2020 година се проценува на 73,9 години за мажи и 83,1 година за жени, покажуваат податоците на Канцеларијата за национална статистика.

Сепак, една нова студија сугерира дека едноставното гледање на очекуваниот животен век не води сметка за варијации околу просекот и дека „значителен дел од мажите би можеле да живеат подолго од значителен дел од жените“.

Исто така, се наведува дека подобар начин за мерење на очекуваниот животен век може да биде да се разгледаат разликите меѓу земјите.

Студијата е објавена во списанието BMJ Open, и вклучува податоци за животниот век на мажите и жените од 199 земји во период од 200 години.

Заклучокот на студијата е дека мажите имаат голема веројатност да ги надживеат жените – особено оние кои се во брак и имаат диплома, пренесува Sky news.

„Мажите кои се во брак или имаат завршено високо образование имаат тенденција да ги надживеат жените кои не се во брак или немаат завршено средно образование“, велат авторите.

„Иако очекуваниот животен век на мажите е генерално понизок од очекуваниот животен век на жените, а стапките на смртност кај мажите имаат тенденција да бидат повисоки на сите возрасти, мажите имаат значителна шанса да ги надживеат жените“, се додава во студијата.

Заклучоците од оваа студија го доведуваат во прашање општиот впечаток дека „мажите не живеат толку долго колку жените“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО