24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Која е жената на жигот од личната карта?

НАЈЧИТАНО

Колку пати сте го прочитале матичниот број, а прашање е дали сте забележале дека има печат над него и женска статуа во него. Ако некој ве праша што има на врвот од куполата на зградата на Владата на Србија во улицата Немањина во Белград, можеби нема да се сеќавате, иако многупати сте биле заглавени во шпицот. Како што објави РТС, ова е нашата верзија на Статуата на слободата.

Статуата што го носи името „Србија“ се наоѓа на врвот на зградата на Владата на Србија, а силуетата на статуата е и во нашите банкноти, како и на личната карта, пренесува РТС.

Бронзената статуа на врвот на зградата на Владата е едно од најстарите дела на скулпторот Јоргос Јовановиќ, висока три метри и тешка речиси еден тон, а излеана е во 1927 година во Прага.

Некогаш оваа зграда, изградена по проектот на познатиот архитект Николај Краснов, припаѓала на Министерството за финансии на Кралството Југославија. Затоа до неодамна имаше дилема дали вистинското име на статуата е Југославија или Србија.

Прашањето за официјалното име, знаете, е скулптурално дело што краси архитектонско дело, но бидејќи е подигнато во времето на Кралството Југославија, тогаш веројатно е, бидејќи би било невообичаено да се зборува Србија. Веројатно се вели дека ја симболизира Југославија. Официјалната доктрина на Кралството Југославија беше дека во земјата живее еден југословенски народ“, изјави историчарот Небојша Дамњановиќ за РТС.

Во 1938 година, на Министерството за финансии беше додаден под со купола, а на врвот беше поставена статуа со ликот на убава жена која држи круна во десната рака. Нема точни информации за која е таа, но се претпоставува дека Загорка Цвјетичанин му била модел на скулпторот Ѓорѓе Јовановиќ.

Дека оваа статуа ја симболизира Србија, потврдува и нашиот најважен личен документ. Ако ги погледнете вашите лични карти, ќе видите печат во позадина под податоците.

„Самата скулптура ја отелотворува, ја персонифицира Србија во целосна смисла и смисла – земјата, народот, целата историја, сето она што ги прави Србите Срби, а Србија Србија. Се разбира, кога велиме Србија, тогаш мислиме на граѓани од различно потекло. но ако не сме сите Срби „Сите сме граѓани на Србија“, вели историчарот Дамњановиќ.

Ова уметничко дело не изгледало секогаш вака. Според една позната приказна, по Втората светска војна, комунистите ја исекле скулптурата, ѝ ја отсекле раката на девојката и наместо круната заваруваат друга рака која го држи факелот. Затоа оваа биста потсетува на Статуата на слободата во Њујорк.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО