2.9 C
Ohrid
Sunday, November 27, 2022

Контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“врши противправно снимање на граѓани и возила во центарот на Охрид!Зошто МВР не реагира???

НАЈЧИТАНО

Настаните околу контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“ во Охрид ,може да се земат како сериозен субверзивен елемент ,против уставниот поредок на Република Македонија.Можеби за некој политичари бугарите биле администратори, за друг политичар тоа биле антифашисти, но за пошироката наука бугарите биле фашисти, окупатори,кој биле ѕверски настроени кон жителуте на териториите кој ги окупирале, и од таквиот факт нит Дунав ,а нит черно море не може да им ги испере образите…

ПРОТИВЗАКОНСКО СНИМАЊЕ НА ЈАВНА ПОВРШИНА,ЗОШТО МВР МУ ПРЕМОЛЧУВА???

Законите важат за сите подеднакво на територијата на Македонија,треба да важат и за благонадежните „б’лгарчина“ од контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“,но за жал и во овој случај ради некоја си билатерална глупост помеѓу Македонија и Бугарија и на ваквите прекршочно – кривични дела ,државата им ги премолчува…

На бугарската национална телевизија БТВ се појави снимка од нападот врз контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“ ,каде од телевизијата се повикуваат дека видеото потекнува од Видео надзор на контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“ !!

Видео надзорот е во постојан пораст и тоа во различни подрачја. За разлика од порано кога само продавачите на големо или банките користеа видео камери, (заради следење на сопствените објекти и подрачјето околу нив), сега се поставуваат приватни камери по куќите или други објекти кои имаат многу поголем опсег на снимање, во однос на потребата.

Секаде каде има поставено видео камери за следење,така и во  контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“, мора да постои јасен доказ кој е одговорен за камерата или под камерата да се стави известување на кое ќе биде наведено кој управува со истата. Одговорните лица мора да се придржуваат на одредени правила за тоа кои податоци и во колкав обем може да ги прибираат и да ги чуваат. Секој кој смета дека влегол во кругот кој е под видео надзор, има право да бара информација од одговорниот за камерата, за целта на поставување на видео надзорот рокот на чување на снимените материјали и сл.

Во конкретниот случај со контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“,од снимката јасно се глед дека видо надзорот од објектот, опфајќа цела една сообраќајница, тротоарски површини, поточно врши противзаконско снимање на други имоти, граѓани, возила и слично, нешто што е казниво со Закон.

Правила за видео надзор

  1. Одговорното лице за видео надзор мора да ги информира сите кои ќе влезат во полето на снимање (видео круг) дека просторот се снима, преку истакнување на известување кое мора да биде јасно, поставено на видливо место и истакнато на начин што им овозможува на сите субјекти на лични податоци да се запознаат со вршење на видео надзорот.

Известувањето мора да ги содржи следниве информации:

  • Дека се врши видео надзор
  • За името односно називот на контролорот (одговорното лице) кое го врши надзорот
  • За начинот на кој може да се добијат информации за тоа каде и колку време се чуваат снимките од системот за видео надзор.
  • Дали МВР или Агенцијата за заштита на лични податоци ќе побараат санкционирање на правниот субјект контравезниот бугарски клуб „Цар Борис 3-ти“,останува да почекаме подобри времина…Сичко за Европа.

Сашо Денесовски

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО