18.1 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Комплет страници од првата верзија на книгата за Хари Потер продадени за 37.500 фунти

НАЈЧИТАНО

Единствениот познат преживеан сет на страници од првата верзија на книгата на Џ.К.

Досегашните некорегирани трудови се верзија на книга испратена пред конечна лекторирање и се состои од 224 нумерирани страници на 109 листови.

Сетот беше продаден за речиси двојно повеќе од 20.000 фунти пред продажба, откако приватен колекционер кој наддаваше телефонски од странство победи на избезумен тендер.

Тој примерок од книгата беше испратен во февруари 1997 година од Розамунд Вокер, маркетинг менаџер за Детските книги на Блумсбери, Фиони Вотерс, рецензент за детски книги.

Во мотивационото писмо, Вокер напиша: „Драга Фиона, Хари Потер и Каменот на волшебникот од Џоана Роулинг. Го приложив ракописот како што ветив… Би бил многу благодарен ако ми ги дадете вашите коментари за цитати пред објавувањето.

Еден месец подоцна, Вотерс одговори: „Едноставно ми се допадна таа книга. Има нешто во Хари Потер што ме потсетува на Чарли Бакет во Чарли и фабриката за чоколади“.

Цитатот на Вотерс беше искористен како рецензија на задната страна на првото издание на книгата.

Клајв Мос, шеф на хартија, ракописи и хартија во Chiswick Auctions, рече: „Ние сме воодушевени од резултатот од овој единствен преживеан сет на трудови што се појавија на пазарот за прв пат и предизвикаа голема возбуда“.

„Очекувавме жестока конкуренција бидејќи тие нудат единствен увид во она што стана култно дело во историјата на литературата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО