21.5 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Колку долго останува алкохолот во вашето тело?

НАЈЧИТАНО

Колку долго ќе остане алкохолот во вашето тело зависи од вашата возраст, тежина, дали неодамна сте јаделе, сте консумирале некакви лекови, дали имате заболување на црниот дроб и колку време поминало помеѓу два пијалоци.

Поради сите овие фактори, чаша пиво може да остане во телото на една личност подолго отколку во туѓо тело, пишува Yahoo.

Способноста за разградување на алкохолот се забавува како што стареете. Алкохолот ќе има зголемени ефекти врз оние со помала тежина и помали димензии на телото.

Ако пиете на празен стомак, ефектот на алкохолот исто така може да се зголеми. Различни лекови во комбинација со алкохол може да имаат опасни несакани ефекти.

Сите постоечки проблеми со црниот дроб може да ја нарушат вашата способност за преработка на алкохол. Ефектите од алкохолот ќе се зголемат и прекумерното пиење на краток рок, според health.clevelandclinic.org и healthline.com.

Се проценува дека е потребно околу еден час за да се вари една чаша алкохолен пијалок, два часа за половина литар пиво, три часа за една чаша вино, а неколку пијалоци би можеле да потраат повеќе часови, според healthline.com.

Американскиот национален институт за алкохолизам и злоупотреба на алкохол проценува дека потребни се три часа за да се испушти еден пијалок од вашиот систем, нешто повеќе од четири часа за да се испуштат два пијалаци, околу шест часа за три пијачки и седум часа за четири пијалоци. Сепак, тоа зависи од претходно споменатите фактори.

Колку долго тестовите откриваат алкохол?
Присуството на алкохол може да се открие со урина, здив, па дури и со тестови за коса, пишува healthline.com. Алкохолот може да се мери преку урината помеѓу 12 и 48 часа или дури 80, во зависност од тоа колку е напредно тестирањето. Според healthline.com, класичен алкотест детектира алкохол во рок од 24 часа.

Health.clevelandclinic.org објаснува дека алкохолот може да се открие во коренот на вашата коса дури и до 90 дена откако некој ќе престане да пие.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО