8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Колку долго може да стои тврдо варено јајце пред да се скрши?

НАЈЧИТАНО

После Велигден, остатоците од празничните оброци често се вадат од фрижидер, а бидејќи би било добро да се фрли што помалку храна, обидете се да ги искористите овие остатоци во наредните денови. Тврдо варените јајца се многу хранливи и се одлична опција за здрава ужина или како дел од балансиран оброк, а за повеќето луѓе оваа храна останува вишок и по празниците.

Сепак, она што изненадува е дека варените јајца имаат пократок рок на траење од свежите јајца.

Како правилно да чувате варени јајца
За време на готвењето се отстранува заштитниот слој што ја премачкува лушпата, што ги прави јајцата почувствителни на воздух и штетни микроорганизми. Затоа ладењето на варените јајца е исклучително важно кога станува збор за спречување на контаминација или расипување.

Складирањето во фрижидер помага да се забави растот на бактериите бидејќи потенцијално опасните бактерии растат побавно на температури под 4 °C. Избегнувајте варени јајца да ги чувате долго време на собна температура и ставете ги во фрижидер во рок од два часа по варењето.

Исто така, најдобро е да ги чувате во картонска кутија или во херметички сад. Чувајте ги на внатрешната полица, а не на вратата, бидејќи честото отворање и затворање на фрижидерот може да предизвика температурни флуктуации на тоа место.

На почетокот може да забележите необичен мирис во фрижидерот каде што се чуваат тврдо варени јајца. Ова се должи на водородниот сулфид што се формира за време на готвењето. Сепак, тоа е нормално и безопасно, а мирисот обично испарува од нив во рок од неколку часа.

Конечно, не се препорачува замрзнување на тврдо варени јајца бидејќи и белките и жолчките стануваат цврсти и водени, што ги прави непријатна закуска.

Излупени тврдо варени јајца
За најдобар квалитет, најдобро е да го одложите лупењето на тврдо варени јајца додека не сте подготвени да ги јадете или да ги користите во рецепт. Доколку јајцата се веќе излупени, се препорачува да се чуваат во херметички сад со влажна хартиена крпа за да не се исушат.

Како и неизлупените тврдо варени јајца, така и излупените јајца не треба да се оставаат на собна температура и треба да се стават во фрижидер што е можно поскоро.

Колку долго може да издржи тврдо варено јајце пред да се скрши?
Ако е правилно покриен, ќе издржи многу неповолни услови, без разлика дали е тврдо варено или не. Ако не сте сигурни колку долго вашите тврдо варени јајца се чуваат во фрижидер, прво проверете дали на нивните лушпи се формира лигава или варлива содржина. Ако го забележите ова, фрлете го јајцето.

Важно е да не јадете јајца откако ќе се скршат бидејќи тоа може да ве изложи на ризик од болести предизвикани од храна со симптоми како што се дијареа, гадење и повраќање. Расипано тврдо варено јајце може да има исклучително непријатен мирис. Ако јајцето сепак има лушпа, можеби ќе треба да го скршите за да го помирисате, пишува Индекс.

Боја на жолчка од јајце
Многу луѓе се загрижени дали жолчката од тврдо варено јајце има зеленикаво-сива боја. Сепак, тоа не значи дека јајцето се расипало. Бојата на жолчката варира во зависност од времето на готвење и температурата. Кога јајцата се варат подолго време, жолчките стануваат побледи и на крајот добиваат зеленикаво-сива боја.

Оваа боја се јавува кога готвите јајце бидејќи предизвикува реакција на железото од жолчката со водород сулфид од белката. Иако може да влијае на текстурата и вкусот во устата, безбедно е да се јаде, пишува Healthline.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО