27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Кои се знаците на замастен црн дроб?

НАЈЧИТАНО

Дијагнозите на заболување на црниот дроб се сѐ почести поради сѐ понездравиот начин на живот. Затоа, важно е да се биде свесен и за поретките признаци на заболување на црниот дроб – вклучувајќи го и она што се појавува на рацете – подолгото црвенило на дланките.

Премногу маснотии во црниот дроб може да предизвикаат воспаление и лузни, што може да доведе до цироза, спречувајќи го овој напорен орган да ја врши својата работа. Неуспехот на црниот дроб може да влијае на многу органи во вашето тело, а акутната инсуфициенција може да предизвика компликации како што се инфекција, недостаток на електролити и крвавење. Без третман, сѐ тоа на крајот може да доведе до смрт.

Знаците на заболувањето на замастен црн дроб може да вклучуваат отечен стомак, проширени вени, поголеми гради, од вообичаеното – кај мажите, црвени дланки и кожа и очи кои изгледаат жолтеникаво.

Дланките кои поцрвенуваат може да бидат резултат на проширување на капиларите – најмалите крвни садови во телото. Некои лекари веруваат дека ова црвенило може да биде предизвикано од покачени нивоа на хормони и често може да биде наследна.

Сепак, црвените дланки може да бидат и сериозен предупредувачки знак за замастен црн дроб.

Фото: Unsplash

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО