17.9 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Кои животински видови изумираат најбрзо и колку е тоа ризично за екосистемот?

НАЈЧИТАНО

Нашата планета е сведок на масовно истребување на животински видови, какви што човештвото никогаш досега не доживеало. Но, не станува збор само за истребување на живите суштества, според најновите истражувања, најзагрозени се видовите со единствени физички форми и структури.

Според експертите, исчезнувањето на животинските видови е убедливо најизразено кај видовите со уникатни физички атрибути и еколошки адаптации.

Птиците се исто така меѓу видовите кои изумираат со брзина на светлината. Според истражувањето, морфолошки разновидните птици изумираат многу побрзо. Значи, видови птици кои имаат единствена, незаменлива улога во нивното живеалиште. Ова се видови птици кои се најпрепознатливи по нивните физички и анатомски атрибути, како што се фламинго, птицечовка и рогови. Видови птици, без кои екосистемот не може нормално да функционира, бидејќи со своето постоење претставуваат незаменлива врска со природата.

Авторката на една неодамнешна студија за исчезнувањето на животинските видови, Ема Хјуз, помина многу години во истражување на морфолошките карактеристики на птиците. Според податоците од истражувањето, станува збор за намалување на биодиверзитетот на глобално ниво во насока на хомогенизација или намалување на разновидноста на пердувестите видови. Во исто време, филогенетската разновидност меѓу видовите со најмала веројатност да исчезнат не се намали.

Најзагрозените Хималаи
Како дел од студијата, тие спроведоа и истражување за тоа кои географски региони ќе бидат најмногу погодени од климатските промени. До податоците дошле со помош на птици. Тие откриле дека во дури 12 од 14-те истражувани региони, видовите се хомогенизираат побрзо. „Најголем ризик е на Хималаите и неговата околина, па затоа е очекувано големо намалување на биолошката разновидност во оваа област“, ​​објаснува др. Хјуз, кој смета дека развојот се должи на недостатокот на мршојадци, најранливата група на птици. Како големи чистачи, мршојадците обезбедуваат витални екосистемски услуги со чистење на трупови во распаѓање, што инаку би можело да го зголеми директното пренесување на заразни болести и да ја зголеми популацијата на опортунистички чистачи како што се кучињата, стаорците итн., кои шират беснило и чума. Ризикот е висок и на тропските острови како Хаваи.

Студијата, исто така, покажа дека загрозеноста е под силно влијание на големината на телото, при што џиновските ноеви и малите колибри се соочуваат со зголемен ризик од истребување. „Најдовме силни докази за поддршка на хипотезата дека најголемите и најмалите видови најверојатно се најзагрозени“, заклучува истражувачот на птици од Универзитетот Шефилд.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО