25.9 C
Ohrid
Wednesday, July 6, 2022

Ковид може да го зголеми ризикот од ретки згрутчувања на крвта во окото

НАЈЧИТАНО

Луѓето со Ковид-19 може да имаат зголемен ризик од ретки згрутчувања на крвта во окото што го загрозуваат видот со месеци потоа, покажува новото американско истражување.

Бидејќи инфекциите со САРС-КоВ-2 го зголемуваат ризикот од затнување на крвните садови на друго место во телото, научниците проучувале речиси половина милион пациенти со Ковид-19 за да видат дали ќе развијат згрутчување во вените или ретиналните артерии, нервно ткиво во задниот дел. на окото кое прима слики и ги испраќа до мозокот.

Во текот на шест месеци следење, 65 пациенти развиле оклузија на ретинална вена.

Иако тој број е мал, тој одразува статистички значајно зголемување од 54 проценти во споредба со стапките пред Ковид, се вели во извештајот објавен во медицинското списание JAMA Ophthalmology.

Згрутчувањето на ретиналните артерии беа 35 отсто почести по Ковид-19 отколку пред пандемијата, но таа разлика можеби се должи на случајност, заклучија истражувачите.

Згрутчувањето најчесто се јавува кај пациенти со други состојби кои го зголемуваат ризикот од васкуларни проблеми, како што се дијабетес, висок крвен притисок и висок холестерол.

Се чини дека ризикот од згрутчување не е поврзан со сериозноста на инфекцијата со коронавирус.

Студијата не може да докаже дека Ковид-19 предизвикал згрутчување во очите на овие пациенти, велат истражувачите, велејќи дека се потребни поголеми студии за да се разјасни проблемот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО